Het Muizenhuis

Het Muizenhuis

Na tien jaar heeft het Muizenhuis de OBA verlaten. Vanaf 16 februari is het Muizenhuis niet meer te vinden op de jeugdetage in OBA Oosterdok. Wel vind je op deze pagina allemaal leuke informatie en filmpjes over het Muizenhuis. Wist je bijvoorbeeld dat er een Muizenhuis-app bestaat? Je kunt ook je eigen Muizenhuis bouwen! 

Wat staat er nu in het Muizenhuis?

BoekStart

Sinds kort staat in het Muizenhuis in OBA Oosterdok een mini-BoekStartkoffertje. Weet jij het oranje koffertje te vinden? Zoeken maar! 

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby of peuter. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Download de MuizenhuisApp

Op je smartphone en tablet kun je de wereld van het Muizenhuis nog verder ontdekken! In deze prijswinnende app open je een deur en dan begint het avontuur...

Bouw zelf je eigen Muizenhuis!

 

Wil jij een eigen Muizenhuis bouwen? Goed idee! Op de website van het Muizenhuis zijn filmpjes waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit aanpakt en wat je nodig hebt. Heel veel bouwplezier!

Verhalen uit het Muizenhuis

Leen ook alle muizenhuis (luister)boekjes met de avonturen van Sam en Julia bij de OBA. Het Huis van Alle Talen heeft diverse vertalingen van de Muizenhuisboekjes in de collectie die je ook kunt lenen. 

 • Studio Schaapman Het Muizenhuis Het circus

  Julia en haar moeder reizen in de zomervakantie met het circus mee. Ze logeren in een woonwagen en helpen bij de voorstellingen. Julia leert zelfs koorddansen! In een briefwisseling met Sam vertelt Julia over haar avonturen en haar nieuwe vrienden Enrico de clown en Sylvana de trapezewerkster. Sam schrijft haar lange brieven terug, want thuis in het...

  Luisterboek (digitaal)

 • Karina Schaapman Het Muizenhuis luisterboek

  De muisjes Sam en Julia wonen allebei in het Muizenhuis, waar nog veel meer muizenfamilies wonen. Sam is verlegen en Julia een echte durfal. Samen beleven ze allerlei avonturen. Hoorspelachtige vertelling met muziek en geluidseffecten. Vanaf ca. 4 jaar.

  Luisterboek

 • Studio Schaapman Het Muizenhuis Het grote feest

  Sam en Julia krijgen volkomen onverwachts bezoek van drie avontuurlijke kleine meisjes. De dames heten Mini, Midi en Maxi en blijken prinsessen te zijn! Dat weerhoudt het vijftal er niet van de boel flink op stelten te zetten in het Muizenhuis. Hun onstuimige ontmoeting is het begin van een mooie vriendschap. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Bron: Flaptekst,...

  Luisterboek (digitaal)

 • Karina Schaapman Het Muizenhuis luisterboek

  Sam en Julia wonen in het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia is nieuwgierig en eigenwijs, Sam juist verlegen en reuzebraaf. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen.

  Luisterboek (digitaal)

 • Karina Schaapman Het Muizenhuis op de kermis

  De kermis is in de stad! Sam en Julia gaan kijken hoe alle attracties worden opgebouwd. Er komt een achtbaan die zo hoog is dat hij wel tot de derde verdieping van het Muizenhuis reikt. Ze kunnen niet wachten tot ze erin mogen. Maar er is een probleem: alle attracties kosten geld en dat hebben ze niet. Met de voddenboer verzinnen ze een plan om een...

  Luisterboek (digitaal)

 • Studio Schaapman Het Muizenhuis De picknick

  Sam en Julia gaan samen met de drieling op pad. Ze hebben hun kar ingepakt met lekkernijen want ze gaan picknicken! Maar hoe kom je met een kar de trappen af? Gelukkig kent Julia een sluiproute. Onderweg leren ze nieuwe muizen kennen die graag met het vijftal meedoen. Dat moet wel een heel gezellige picknick worden! Voor kinderen vanaf 4 jaar. Bron:...

  Luisterboek (digitaal)

 • Studio Schaapman Het Muizenhuis De haven

  Sam en Julia gaan op bezoek bij opa Zeeman in de haven. Daar is van alles te ontdekken en te doen, want het is havenweek. Tijdens de havenweek komen er boten uit verre streken de oogst afleveren. Om dat te vieren wordt er in de haven een heuse bootjesrace georganiseerd. Ome Jan (die alles kan) leert Sam en Julia hoe ze zelf een boot kunnen bouwen van...

  Luisterboek (digitaal)

 • Karina Schaapman Dit is mijn huis

  Sam laat zijn huis zien. Hardkartonnen prentenboek met gedetailleerde kleurenfoto's. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

 • Dit is mijn straat

  Julia vertelt over haar straat en haar vriendje Sam laat zijn huis zien. Twee hardkartonnen prentenboeken met gedetailleerde kleurenfoto's. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

 • Karina Schaapman Boodschappen doen

  Muizenvriendjes Sam en Julia wonen in het grote muizenhuis. Samen doen ze allerlei boodschappen: in de tassenwinkel, op de markt en bij de bakker. Vierkant hardkartonnen fotoprentenboekje met losse scènes over boodschappen doen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

 • Studio Schaapman Groot kijk- en zoekboek

  Sam en Julia en hun muizenvriendjes gaan naar het circus, naar school, naar de kermis en doen nog veel meer leuke dingen. Zoekplatenboek met paginagrote kleurenfoto’s van ruimtes in en rond het Muizenhuis, met korte verhaaltjes en veel zoekopdrachten. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

bekijk alle boeken over het Muizenhuis

Neem een kijkje


Het Muizenhuis is bijna twee meter breed en drie meter hoog, en telt meer dan honderd kamers. In die kamers zijn heel veel muisjes hard aan het werk. Én er is een geheime hut onder de trap. Kijk maar!

Meer over het Muizenhuis

Het Muizenhuis is een project van Karina Schaapman, dat is gebouwd als decor voor haar gelijknamige kinderboeken. Op de website van het Muizenhuis lees je hoe het allemaal begon en hoe het bouwproces in zijn werk ging.

Kleurplaat van het Muizenhuis

Zelf het Muizenhuis kleuren? Print de kleurplaat en ga meteen aan de slag!

download de kleurplaat