Jeugd 6-12 jaar

jeugd 6-12

Welkom op de jeugdpagina van de OBA. Wil je lekker lui lezen, ga je voor school aan de slag of wil je nieuwe dingen leren? Hier vind je informatie die voor jou handig is.

Applab OBA Oosterdok

applab

Op de jeugdetage van OBA Oosterdok staat het Cinekid AppLab, waar je een selectie van bijzondere, oogstrelende en prijswinnende apps kunt uitproberen.
 

Junior Einstein

Voor de eindtoets (Cito en IEP) en voor alle vakken van de basisschool kun je vanaf nu oefenen in de OBA én thuis. Junior Einstein is een online educatieve uitgeverij, hoofdzakelijk gericht op het primair onderwijs.

Online lezen met Yoleo

Maak gebruik van Yoleo met je OBA-abonnement

Met Yoleo lees je (met een beetje hulp) makkelijk de leukste boeken online. Je kan er in de OBA gebruik van maken, maar ook thuis. Door een account aan te maken en in te loggen met je OBA-abonnement.


Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

Tienduizenden kinderen tussen 6 en 12 jaar hebben gestemd op hun favoriete boek. De Senaat, een vakjury van jonge lezers, deed dat ook. Deze boeken kregen van hen de meeste stemmen en zijn de winnaars van de Nederlandse Kinderjury 2019:

 • De Gorgels en het geheim van de gletsjer

  Jochem Myjer

  Melle en zijn zusje Limoni zijn op vakantie in de Alpen. Op een dag wordt Limoni's Waakgorgel Belia ontvoerd door gevaarlijke Kotsbalgers. Met hulp van Katja, die de weg in de bergen op haar duimpje kent, gaan ze op zoek naar Belia. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Gorgels en het geheim van de gletsjer

 • Dummie de mummie en de schat van Sohorro

  Tosca Menten

  Dummie en Goos zijn voor een bruiloft op Jamaica. Ze doen mee aan een piratenspel. Tijdens het spel stuiten Dummie en Goos op een eeuwenoude schatkaart. Nu wordt het echt! Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dummie de mummie en de schat van Sohorro

 • Juf Braaksel en de magische ring

  Carry Slee

  Lotte moet, tegen haar zin, haar stiefvader helpen bij het opzetten van zijn bedrijf. En op school zorgt het nieuwe schoolhoofd, de nare juf Brakel, voor veel onrust. Lotte en haar beste vriend Thijs hopen dat de geheime, magische ring van juf Evi voor een oplossing kan zorgen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Juf Braaksel en de magische ring

 • Schaduw van de leeuw

  Linda Dielemans

  28.000 jaar geleden droomt Joeni dat de mammoeten komen. Door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Ze wordt verstoten en moet zich zelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Schaduw van de leeuw

Leren lezen

Leren lezen is heel belangrijk. De OBA helpt graag met het kiezen van het juiste boek en geeft tips om het lezen nog leuker en makkelijker te maken.

OBA Junior agenda

agenda OBA 6 t/m 12 jaar

In de OBA is altijd iets leuks te doen. Kom een film kijken, knutselen of lezen. Kijk eens in de agenda. Zit er iets voor jou bij?

OBA Kinderdirecteur

OBA Kinderdirecteur 2019 Lucy Ibrahim

De OBA heeft uit 20 kandidaten een OBA Kinderdirecteur 2019 gekozen: de 11-jarige Lucy Ibrahim uit Amsterdam-Noord. Lees en bekijk alles over haar avonturen.

Zilveren Griffels & Penselen 2019 | 6-12 jaar

Wat zijn de beste kinderboeken van het afgelopen jaar?
De Griffeljury heeft 19 juni de Zilveren Griffels en Penselen van 2019 bekend gemaakt, dé prijzen voor de best geschreven en geïllustreerde kinderboeken. Bekijk de winnaars voor kinderen van 6 tot 12 jaar en leen ze meteen bij de OBA!

 • Droomopa

  Dolf Verroen

  Thomas (9, ik-figuur) logeert bij opa en oma. Dan overlijdt opa plotseling. Van oma mag Thomas niet bij opa gaan kijken, maar hij gaat toch. Thomas ziet dat opa niet meer kan dromen. Hij denkt terug aan alle bijzondere dromen waar opa altijd over vertelde. Met veel kleurentekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Droomopa

 • Vosje

  Marije Tolman, Edward van de Vendel

  Vosje rent door de duinen. Bij een val van een bunker maakt hij een harde smak. Terwijl hij versuft op de grond ligt, droomt hij over zijn leven. Komt het nog goed met Vosje? Prentvertelling met bijzondere kleurenillustraties van landschapsfoto’s met getekende dieren, planten en fluorescerende vosjes. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vosje

 • De blauwe vleugels

  Jef Aerts

  Josh (11, ik-figuur) en zijn verstandelijk beperkte broer Jadran (16) vinden een gewonde kraanvogel. Jadran wil de vogel leren vliegen maar brengt Josh daarbij in gevaar. Als Jadran naar een zorginstelling dreigt te worden gestuurd, slaan de broers samen op de vlucht, de kraanvogels achterna. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De blauwe vleugels

 • Zeb.

  Gideon Samson

  Elf kinderen uit de klas van juf Cato vertellen hun verhaal. Imara vertelt over een nieuwe leerling in hun klas, de zebra Ariane. En Maximiliaan vertelt dat 2 + 2 echt 5 is. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zeb.

 • De pittige pruim die een pop werd

  Vojtěch Mašek, Chrudoš Valoušek

  Een houtblok vertelt aan de jongen Peter dat hij ooit een pruimenpit was, en een pop zal worden. Peter weet niet goed wat hij van dit bijzondere levensverhaal moet vinden... Met veel kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De pittige pruim die een pop werd

 • Noorse mythen

  De Noorse goden Thor, Loki en Odin beleven allerlei avonturen waarbij hun sluwheid goed van pas komt. Hervertelling van de Noorse mythen met veel sfeervolle illustraties in veelal donkere kleuren. Vanaf ca. 10 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Noorse mythen

 • De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal

  Arend van Dam

  Hoe is onze taal ontstaan? En in welke talen vind je Nederlandse woorden terug? Allerlei verhalen en grappige weetjes over de geschiedenis van de Nederlandse taal. Met getekende illustraties in zwart en geel. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal

 • Vriendschap is alles

  Stine Jensen

  Wanneer is een vriend een echte vriend? Lees van alles over vriendschappen, zoals over soorten, aantallen, nieuwe vrienden en dierenvrienden. Met verhalen van kinderen en vriendschappen in boeken. Met kleurrijke illustraties.Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vriendschap is alles

 • Laat een boodschap achter in het zand

  Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen

  Een radio-interview met een nijlpaard en een contactadvertentie voor een wilde kameel. Lees dit soort verrassende gedichten over evenhoevigen, dieren met twee of vier tenen. Met sfeervolle waterverfillustraties in kleur. Vanaf 8 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Laat een boodschap achter in het zand

 • De reis van Syntax Bosselman

  Arend van Dam

  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De reis van Syntax Bosselman


Zoeken doe je met OBAjunior.nl

Ben je op zoek naar een goed boek, informatie voor een spreekbeurt, filmpjes of heb je zin om iets bij de OBA te doen? Ga dan naar OBAjunior.nl, een nieuwe website van de OBA speciaal voor kinderen.

naar OBAjunior.nl

Maakplaats 021

Lasersnijden, stop-motion animaties maken, leren programmeren, een onderzoek doen in je eigen buurt... het kan allemaal in Maakplaats 021.

Studiemax

Heb je hulp nodig met lezen, spelling of rekenen? Elke week geeft Studiemax bijles in verschillende vestigingen van de OBA.

Spaanse boeken lenen?

Spaanse kinderboeken van Cervantes te leen bij OBA Oosterdok

Wist je dat de OBA voor een jaar honderd Spaanse kinderboeken van Cervantes heeft gekregen? Ze zijn allemaal te leen in OBA oosterdok!

Info voor werkstuk & spreekbeurt

Op zoek naar informatie voor een spreekbeurt of werkstuk? Neem eens een kijkje op de speciale pagina van de bibliotheek met heel veel informatie over allerlei onderwerpen.

naar de info voor werkstuk en spreekbeurt

e-books

Als lid van de OBA kan je ook e-books lenen. Je leest ze op een smartphone, tablet of e-reader. Hartstikke handig, je hoeft er niet eens de deur voor uit. 

luisterboeken

Te lui om zelf te lezen, maar wel zin in een mooi verhaal? In de LuisterBieb-app staan leuke luisterboeken voor je klaar.

OBA Junior nieuwsbrief

Meld je aan voor de juniornieuwsbrief en ontvang zes keer per jaar tips voor leuke uitjes in het OBA Theater en andere jeugdtheaters in Amsterdam.

Ben jij al lid van de OBA?

Wist je dat je tot 19 jaar gratis lid wordt van de OBA? Met je OBA-pas leen je jeugdboeken, strips, luisterboeken, cd's, dvd's en games. Ook zijn computergebruik en wifi gratis. Vraag je ouders of verzorgers om je online aan te melden als lid of kom samen naar een OBA-vestiging.

lees verder over OBA Junior lidmaatschap