Jongeren 12 jaar en ouder

Jongeren 12 jaar en ouder

Op deze pagina vind je informatie over hoe de OBA voor jou handig kan zijn. Of je nu lekker wilt lezen, voor school aan de slag gaat of een leuke workshop of andere activiteit bij de OBA wilt doen.

Maakplaats 021

Maak kennis met zelf coderen, lasercutten en digitale fabricage in Maakplaats 021 in OBA Reigersbos, OBA Waterlandplein en OBA Oosterdok.

Lezen voor de lijst

Lees je ook boeken voor school? Lezen voor de lijst doe je bij de OBA. In 12 vestigingen zijn er zelfs speciale kasten met boeken voor je lijst te vinden. Handig!

Blogs & vlogs

bloggers en vloggers

Boeken, boeken en nog meer boeken! Kan je er niet genoeg van krijgen? Mooi. De OBA heeft de leukste boekenbloggers en -vloggers voor je op een rijtje gezet. Lekker verder lezen en kijken dus!

Winnaars Beste Boek voor Jongeren 2019

Een jury van jongeren gaf tijdens de Boekenweek voor Jongeren deze titels de prijs Beste Boek voor Jongeren 2019. heb jij ze al gelezen?

 • De dag die nooit komt

  Oliver Reps

  Een in zichzelf gekeerde puber van 17 vertelt in een terugblik over de dramatische gebeurtenissen die hem tot de meest radicale beslissing dwingen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De dag die nooit komt

 • Wit konijn rode wolf

  Tom Pollock

  Peter (17, ik-figuur), een wiskundig genie, heeft last van paniekaanvallen. Tijdens zo’n aanval blijkt zijn moeder, een geniale wetenschapper, te zijn neergestoken en is Peters tweelingzus Anabel spoorloos verdwenen. Peter komt terecht in een wereld vol spionnen en weet niet wie hij kan vertrouwen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wit konijn rode wolf

Studiebegeleiding

studerend jongetje

Hulp nodig bij huiswerk maken? Jongeren uit de eerste en tweede klas van de middelbare school kunnen meerdere keren per week in de OBA terecht voor studiebegeleiding.

Leestips

Heb je even geen idee welk boek je wilt lenen? Of wil je wel eens verrast worden? Op leesplein.nl tippen ze de nieuwste en opvallendste boeken.

Zilveren Griffels & Penselen 2019 | 12+ jaar

Wat zijn de beste kinderboeken van het afgelopen jaar?
De Griffeljury heeft 19 juni de Zilveren Griffels en Penselen van 2019 bekend gemaakt, dé prijzen voor de best geschreven en geïllustreerde kinderboeken. Bekijk de winnaars voor jongeren van 12 jaar en ouder en leen ze meteen bij de OBA!

 • Tegenwoordig heet iedereen Sorry

  Bart Moeyaert

  Bianca (ik-figuur) wordt door haar vader en zijn vriendin onhandelbaar genoemd. Ze vertelt over een ontmoeting met een bijzondere vrouw die ervoor zorgt dat Bianca zichzelf beter leert kennen. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tegenwoordig heet iedereen Sorry

 • Bekijk details van Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen

 • Het mysterie van niks en oneindig veel snot

  Jan Paul Schutten

  Hoe is ons heelal ontstaan? Waar komen de zon, sterren en planeten eigenlijk vandaan? We gaan ver terug in de tijd en komen meer te weten over o.a. supernova's, zwarte gaten, atomen en de oerknal. Met veel zwart-witillustraties met een steunkleur. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het mysterie van niks en oneindig veel snot

 • De reis van Syntax Bosselman

  Arend van Dam

  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De reis van Syntax Bosselman

 • Zo kreeg Midas ezelsoren

  Maria van Donkelaar

  Ken je de verhalen over het labyrint van Minoataurus en de ezelsoren van Koning Midas? 23 verhalen uit de de Metamorfosen van Ovidius, over o.a. Romeinse goden en helden, worden op eigentijdse wijze en op rijm naverteld. Met paginagrote expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zo kreeg Midas ezelsoren

e-books

e-books lenen bij de OBA

Een spannend verhaal of even lekker lachen. In een goed e-book ga je helemaal op. Als je lid bent van de OBA leen je gratis e-books in een handige app.

Luisterboeken

Te lui om zelf te lezen, maar je hebt wel zin in een mooi verhaal? In de LuisterBieb-app vind je interessante boeken. Fijn voor in de trein of tijdens een lange autorit.

Ben jij al lid van de OBA?

Wist je dat je tot 19 jaar gratis lid wordt van de OBA? Met je OBA-pas leen je boeken, strips, luisterboeken, cd's, dvd's en games. Ook zijn computergebruik en wifi gratis. Meld je online aan als lid of kom naar één van de vestigingen.

lees verder over OBA Junior lidmaatschap

#obamsterdam

Ja hoorrrrr, de OBA is ook actief op social media. Deel, tag en laat weten wat je in de OBA doet, met #obamsterdam of @obamsterdam.

Handig!

OBA-app

De OBA heeft nu ook een app. Super handig, want je kunt er boeken mee reserveren, items verlengen en een verlanglijst in aanleggen.

WhatsApp

Je kunt nu ook WhatsAppen met de OBA! Dus heb je een vraag,  dan stuur je een appje tijdens kantooruren naar het volgende telefoonnummer: 06 5395 9896.