Jongeren 12 jaar en ouder

Jongeren 12 jaar en ouder

Op deze pagina vind je informatie over lezen, leren en studeren voor jongeren bij de OBA. Wist je dat de OBA ook activiteiten en workshops organiseert? 


Shortlist Boekenweek van Jongeren 2021

Van 17 t/m 26 september vindt de Boekenweek van Jongeren plaats. In diezelfde maand maken tien boeken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Een zeskoppige jonge jury beoordeelt de boeken en beslist wie er met de felbegeerde prijs vandoor gaat. In het lijstje hieronder vind je de genomineerde boeken. Zit jouw favoriet ertussen?

 • Confrontaties

  Simone Atangana Bekono

  Salomé Atabong (16, ik-persoon) zit een maand vast in een jeugddetentiecentrum omdat ze twee klasgenoten heeft mishandeld, nadat ze haar discrimineerden en kleineerden. Ze denkt na over wat er mis is gegaan, wie er nou eigenlijk schuldig is en waaraan. Ook maakt ze zich zorgen over haar familie. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Confrontaties

 • Strovuur

  Gerwin van der Werf

  De 17-jarige Fay maakt met haar neef Elvin een roadtrip naar Parijs, maar onderweg hebben ze pech en komen ze voor grote uitdagingen te staan, zeker als Fay een waardevol boek steelt uit een klooster.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Strovuur

 • Bart

  Ap Dijksterhuis

  Bart (15) is intelligent en zelfbewust, zonder arrogant of irritant te zijn. In een bunker ontmoet hij in het geheim zijn vrienden Len en Mitchell, waar ze drank en joints nuttigen. Dan wordt hij voor het eerst van zijn leven verliefd, en verandert alles. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bart

 • Auxiety

  Dieuwertje Heuvelings

  Als playlist editor bij een streamingdienst komt een jonge vrouw in contact met een omstreden hiphopartiest en lijkt haar relatie met een labelmanager wegens belangenverstrengeling onmogelijk.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Auxiety

 • Confettiregen

  Splinter Chabot

  Wobie (ik-persoon) groeit op in zijn eigen glitter- en confettiwereld. Naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij langzamerhand dat hij anders is dan zijn broers. Hij valt op jongens. Hij beschrijft zijn worsteling daarmee, ondanks dat zijn ouders open en begripvol zijn. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Confettiregen

 • Stilte heeft een eigen stem

  Ruta Sepetys

  Madrid, 1957. De Amerikaanse Daniel (18) is met zijn ouders in Spanje, waar zijn moeder is geboren. Hij is altijd aan het fotograferen. Als hij Ana ontmoet, wordt hij geconfronteerd met de angst, armoede en onderdrukking van de bevolking tijdens het Franco-regime. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stilte heeft een eigen stem

 • Erebos ontwaakt

  Ursula Poznanski

  Student Nick ziet tot zijn verbazing een app op zijn telefoon verschijnen. Een app die zijn leven, net als het computerspel Erebos, volledig overneemt. Hij laat je spelen om je baan, studie, vriendin en zelfs je leven! Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Erebos ontwaakt

 • Op het geniale af

  Benedict Wells

  Op zoek naar zijn onbekende vader doorkruist de intelligente Francis Dean (18, ik-persoon), samen met een vriend en een vriendin, Amerika. Hij wil van alles weten over zijn bestaan, dat blijkbaar voortkomt uit een absurd medisch experiment. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Op het geniale af

 • Rosie ♥ Jack

  Mel Darbon

  Rosie (16, ik-persoon) is verliefd op Jack. Rosie heeft syndroom van Down, en ook Jack heeft een verstandelijke beperking. Als Jack na een incident ineens is verdwenen, gaat Rosie naar hem op zoek. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Rosie ♥ Jack

 • De ballade van slangen en zangvogels

  Suzanne Collins

  Voor de tiende editie van de Hongerspelen zullen voor het eerst leerlingen als mentor aan een tribuut worden gekoppeld. Een van hen is de 18-jarige Coriolanus Snow. Hoe ver zal zijn tribuut komen? Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ballade van slangen en zangvogels


Makkelijk een boek vinden

Top 10 | E-books lezen voor de lijst

In de OBA vind je een grote collectie boeken voor Lezen voor de lijst. Er zijn 12 vestigingen waar speciale kasten met deze boeken staan, er is er dus vast één bij jou in de buurt.

Podcasts

bekijk de podcasts van de OBA

Op zoek naar boekentips of mooie verhalen of ben je benieuwd naar de avonturen van hiphopcollectief SMIB? De OBA heeft de leukste podcasts voor je verzameld.

E-books & luisterboeken

e-books en luisterboeken gratis lenen met de online Bibliotheek-app

Een spannend verhaal of even lekker lachen. In een goed e-book of luisterboek ga je helemaal op. Als je lid bent van de OBA leen je ze gratis e-books in een handige app.

Blogs & vlogs

lees meer over boekenbloggers en- vloggers

Boeken, boeken en nog meer boeken! Kan je er niet genoeg van krijgen? Mooi. De OBA heeft de leukste boekenbloggers en -vloggers voor je op een rijtje gezet.

Werkstuk of spreekbeurt

bekijk Werkstuk & spreekbeurt in de Jeugdbibliotheek

Zoek je een origineel onderwerp voor je spreekbeurt, wil je je verdiepen in de samenleving of mis je nog informatie voor je werkstuk? De Jeugdbibliotheek helpt je op weg!

Geschiedenishuiswerk?

ga naar Delpher

Bekijk ruim 120 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Bijvoorbeeld een krant uit je geboortejaar of een artikel uit de 17e(!) eeuw.

Theorie leren

lees meer over theorie leren

Op Theorie.nl kun je je theorie-examen voor auto, bromfiets en motor oefenen op een makkelijke en overzichtelijke manier. De examens zijn actueel en conform de CBR-wijze.

Vind informatie online

Oefenen voor je autotheorie, op zoek naar een uittreksel of beter leren rekenen of spellen? Met de online databanken van de OBA kom je makkelijk verder!

ga naar de online databanken

Oproep!

Heb jij een leuk idee voor een activiteit over boeken, kunst of cultuur. Stuur dan een mailtje naar t.vrede@oba.nl voor een afspraak.