Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst...

Dat doe je bij de OBA

Lees je ook boeken voor school?
In de OBA vind je een grote collectie boeken voor Lezen voor de lijst. Er zijn 12 OBA-vestigingen waar speciale kasten met deze boeken staan, er is er dus vast één bij jou in de buurt. En we helpen je graag als je vragen hebt over de collectie. Lezen voor de lijst is bedoeld voor leerlingen op de middelbare school die lezen voor het vak Nederlands.


Lezen voor de lijst is gratis
Het lenen van boeken in de OBA, dus ook voor Lezen voor de lijst, is gratis voor iedereen tot 19 jaar. Het enige wat je hoeft te doen is OBA-lid worden, en dat kan gratis via oba.nl/lidworden


Waar moet je zijn?

Vestigingen met een kast met boeken speciaal voor lezen voor de lijst

In 12 OBA-vestigingen vind je een kast met boeken speciaal voor Lezen voor de lijst. De kasten en boeken zijn gemarkeerd, ook kun je onze medewerkers vragen om advies bij het uitzoeken.

Op jouw niveau

Wil je bepalen welk leesniveau je hebt bereikt? Dat kan via lezenvoordelijst.nl. Ook medewerkers in de 12 OBA-vestigingen kunnen je tips geven.

Tip: E-books

Wist je dat een groot aantal titels van de leeslijsten voor scholieren ook direct online als e-book bij de OBA te leen zijn? Bekijk in deze top 10 alvast tien mooie titels die je gewoon vanaf de bank kunt lenen.

Luisteren voor de lijst

luisteren voor je lijst

Nog veel te lezen voor je eindexamenlijst? Download de gratis LuisterBieb app van de Bibliotheek. Zo kun je naar boeken luisteren, waar je ook bent.

Inspiratie? Vlogboek!

Geen inspiratie voor je literatuurlijst? Op Vlogboek vind je korte video’s over steeds drie Nederlandse romans die je op je literatuurlijst kunt zetten.

#lezenvoordelijst

Welk boek ben jij nu voor je lijst aan het lezen? Deel het met de OBA via #lezenvoordelijst en misschien verschijnt je foto hier. Delen kan op Instagram, Facebook of Twitter.

Jelle

'Als ze nou biografieën over sporters op die verplichte lijst zouden zetten, ja, dan zat ik elke avond te lezen. Maar ik begrijp ook wel dat dat niet kan. Gelukkig had ik een goede docent die me hielp bij het kiezen, waardoor ik toch een aantal leuke schrijvers heb ontdekt, zoals Herman Koch.'

Hoe lees je literatuur?

Tips voor het lezen van literatuur

Soms is het nodig om wat dieper in een boek te duiken. De OBA kan je daarbij helpen. In dit artikel geven we je alvast een paar tips!

Cheryana

'Ik heb best veel gelezen, in de brugklas en de tweede klas van het VMBO. Daarna ging ik andere dingen doen en had ik geen tijd meer om te lezen. Ghostgirl en 13 in de oorlog, die kan ik me nog herinneren, dat waren wel mooie verhalen. Mm, misschien toch weer eens een kijkje nemen.’