Nieuws en verhalen uit de maakplaatsen

Nieuws en verhalen uit de maakplaatsen

In de maakplaatsen wordt gecodeerd en geklooid, geprint en geprutst, gemeten en gemaakt - vooral een heleboel gemaakt. Benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat? In ons blog houden makers, coaches en medewerkers je op de hoogte met verhalen, verslagen, fotoreportages en interviews. Hier lees je alles over het wel en wee in onze maakplaatsen!

PlusKlas editie 3: van afval naar slimme arcadespellen

Hoe maak je een circulair ontwerp? Van enge afvalmonsters tot duurzame restaurants en arcadespellen: de PlusKlas van de Burgemeester de Vlugtschool heeft het allemaal bedacht en gemaakt. Op 29 februari sloot de PlusKlas 6 weken van experimenteren met afval af.

lees meer

Maakzomer: van raketten bouwen tot kleding versieren

6 september 2023

Het was weer een zomer vol maken, knutselen en experimenteren bij de OBA. In de Maakplaats waren er allerlei creatieve activiteiten en workshops voor kinderen. Van borduren tot raketten bouwen; voor iedereen wel iets.

lees meer

Weekend van de Wetenschap: Wear your Motto!

31 augustus 2023

Wat wil jij uitdragen met de kleding die je draagt? Waar sta je voor? Kom ontdekken, ontwerpen en creëren bij Maakplaats 021 tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 oktober!

lees meer

PlusKlas editie 2: schilderen, schroeven en stop-motion

20 maart 2023

In dit naschoolse traject gaan leerlingen een jaar lang elke donderdagmiddag aan de slag met creatieve technologie en maakonderwijs in de Maakplaats van OBA Slotermeer. 

lees meer

De PlusKlas: technologie maakt jouw idee waar!

15 maart 2023

3D-printen, een drone bouwen of je eigen raceauto maken: de PlusKlas van de Burgemeester de Vlugtschool heeft het allemaal geleerd. Op 23 februari sloot de PlusKlas een jaar van experimenteren, programmeren en maken af. 

lees meer

Maak de Markt: Maakplaats 021 op het Maydan Festival

6 mei 2022

Een Star Wars-lampje, een 3D-geprinte sleutelhanger, een telefoonhouder uit de lasersnijder… En natuurlijk het Spiderman-masker! Zelf met de naaimachine gemaakt.’ Trots somt Rayan de creaties in de marktkraam van zijn hand op. 

lees meer

Het Mundus-college wordt data-fluent

6 mei 2022

Op 20 april ging op het Mundus-college de eerste workshop van de 12-delige lessenreeks ‘NetApp Data Explorers’ van start. Leerlingen van de  EOA-klas (eerste opvang anderstaligen) leren in 12 weken hoe ze ‘data fluent’ kunnen worden – vloeiend ‘data’ spreken.

lees meer

Programmeren, maken en experimenteren op school

18 maart 2022

Op tafel in OBA Slotermeer liggen lijmpistolen, karton, naald en draad en veel, heel veel rietjes. Onder begeleiding van Catoo (coach bij Maakplaats 021) en Wilco (vakdocent bij Cultura Nederland) leren de kinderen een robothand te maken die kan bewegen.

lees meer

Mokum Maakcoalitie verlicht lerarentekort met maaklessen

16 februari 2022

Ruim tweehonderd kinderen verdeeld over negen klassen op drie verschillende STAIJ-scholen  – Daltonschool de Meer, 8e Montessorischool en basisschool de Dapper – krijgen sinds januari twee uur per week maakonderwijs uit het aanbod van drie partners uit de Mokum Maakcoalitie.

lees meer

Munten gieten in Maritiem Maaklab

7 januari 2022

Eerst een schort om, handschoenen aan en dan de tinpotjes aanzetten”, instrueert maakcoach Daniil Aleksin. De elf kinderen die deze kerstvakantie het Maritiem Maaklab in OBA Reigersbos volgen, zijn klaar voor de finale. 

lees meer