Theaterlezen

Moeite met lezen? Ook kinderen voor wie lezen niet altijd even makkelijk is, kunnen terecht bij de OBA. Speciaal voor deze groep is er nu Theaterlezen. 

Over Theaterlezen

Bekijk in deze video hoe Theaterlezen werkt, onze OBA Kinderdirecteur geeft een kleine demonstratie.

Wat is Theaterlezen?

Bij Theaterlezen leren kinderen (7-12 jaar) hoe ze vloeiender en beter kunnen lezen. Theaterlezen is een samenleesvorm waarbij kinderen om de beurt hardop lezen uit een boek.

Hoe werkt het?
Ieder kind heeft een eigen rol en ze repeteren met elkaar. Na de repetities volgt een uitvoering voor publiek. Er zijn geen decor, kostuums en rekwisieten, kinderen gebruiken alleen het boek en hun stem. Ze leren de teksten niet uit hun hoofd, maar blijven lezen.

De OBA Educator leest het verhaal voor en bespreekt de moeilijke woorden met de kinderen. De kinderen wijzen mee met de vinger. Kinderen kiezen daarna hun eigen rol. Koorlezen wordt afgewisseld met lezen in duo’s. Door de OBA Educators wordt gelet op onder andere intonatie, lezen met emotie en het gebruik van tempovariatie. 

Door positieve ervaringen hiermee leren de kinderen dat lezen ook leuk kan zijn! 

Wanneer?

Theaterlezen vindt plaats na school, in groepen van maximaal 4 deelnemers. Kinderen doen mee aan een serie van 5 bijeenkomsten. Theaterlezen is er voor 2 verschillende leeftijdsgroepen: 7-9 jaar en 9-12 jaar en vindt plaats in diverse OBA-vestigingen. 

Yes, een diploma!

Theaterlezen gaat uit van een positieve, stimulerende aanpak. Kinderen die meedoen krijgen een stempelkaart en ontvangen, als de kaart vol is, een mooi diploma. Tijdens de laatste middag doen de kinderen een eindpresentatie waarbij iedereen welkom is om de deelnemers een hart onder de riem te steken.

Begeleiding door experts

De begeleiding van Theaterlezen wordt gedaan door OBA Educators, medewerkers van de OBA die speciaal zijn opgeleid door experts van Het ABC. 

Makkelijk Lezen Plein

Theaterlezen is een naschoolse activiteit in het verlengde van het Makkelijk Lezen Plein. Hier vind je (luister)boeken die speciaal zijn gericht op kinderen die moeite hebben met lezen. Het Makkelijk Lezen Plein is te vinden op de jeugdetage in OBA Oosterdok

Wil je meer informatie over het Makkelijk Lezen Plein, leestips en oefentips? Ga dan naar de website van het Makkelijk Lezen Plein.

Boekentips!

Wat zijn de beste boeken om zelf met lezen te oefenen? Bekijk de tips hieronder of download de lijst als pdf. Print de lijst uit en neem hem mee naar de OBA-vestiging bij jou in de buurt.

Boekentips Theaterlezen 7-12 jaar