Leef en leer!

Leef en leer! is er voor alle Amsterdammers die beter willen leren lezen, schrijven, rekenen of de computer gebruiken. Leef en leer! wijst hen de weg. Bijvoorbeeld naar een oefenprogramma op internet of een geschikte cursus in de buurt. Bij de OBA of bij een andere organisatie in de stad.

Vrijwilligers

Leef en leer! ondersteunt vrijwilligers die andere Amsterdammers helpen bij het leren van taal, rekenen en omgaan met de computer. Door een overzicht te bieden van organisaties waar ze zich bij kunnen aansluiten, door leermiddelen aan te reiken en door het geven van trainingen. Taalvrijwilligers kunnen ook terecht bij de Taaladviseurs van Leef en leer! voor advies op maat.  

Vrijwilligersorganisaties

Leef en leer! er ook voor de Amsterdamse vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met het verbeteren van basisvaardigheden. Via de website zorgt Leef en leer! ervoor dat de organisaties beter vindbaar zijn. Ook geeft Leef en leer! advies op het gebied van trainingen, leren en leermiddelen. Bovendien stimuleert Leef en leer! de samenwerking van vrijwilligersorganisaties onderling.  

OBA Leef en leerpunt

Het OBA Leef en leerpunt is dé plek in de OBA, waar Amsterdammers terecht kunnen met alle vragen over het leren van Nederlands, de computer gebruiken en rekenen & omgaan met geld. Bezoekers kunnen er direct zelfstandig aan de slag met de computer of collectie, meedoen aan een activiteit, of worden doorverwezen naar aanbod in de buurt. De activiteiten worden georganiseerd door de OBA en door organisaties uit de wijk.

Leef en leer-pas verkrijgbaar in alle OBA-vestigingen

De Leef en leer-pas is er voor alle Amsterdammers die hun taal-, reken- en computervaardigheden willen verbeteren. Dat kan onder andere door zelfstandig online te oefenen op www.oefenen.nl. Met de pas kunnen leerders gemakkelijk en gratis oefenen op Oefenen.nl. Het pasje kan opgehaald worden op alle vestigingen van de OBA met een Leef en Leerpunt. Op OBA Oosterdok kan het pasje opgehaald worden bij de balie op de 2e etage.

Partners

Leef en leer! is een samenwerkingsverband tussen de OBA, gemeente Amsterdam en Taal voor het Leven. Samen met alle partners in de wijk wordt gebouwd aan een effectieve en duurzame lokale aanpak van het bestrijden van laaggeletterdheid van Amsterdammers en aan het verbeteren van basisvaardigheden.