Mediawijsheid

Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online (#WvdM #samensociaalonline). Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Ga in gesprek met je omgeving en bekijk onze tips om jezelf of een ander mediawijzer te maken. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger.

Gratis webinar voor ouders

gratis webinar voor ouders

Denise Bontje van Mediasmarties.nl neemt u tijdens dit gratis webinar mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar en geeft tips voor thuis. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online en offline contact en hoe praat je over media met je kind? Het webinar start dinsdag 9 november om 20.00 uur en eindigt om 21.00 uur. 

Dansvoorstelling Like You

Dansvoorstelling Like You

De dansvoorstelling 'Like You' zet je aan het denken! De zussen Sam en Sterre groeien op in een wereld vol social media. Sterre is ervan overtuigd dat de enige manier om jezelf te zijn, is om je anders en beter voor te doen en je imago te leven. Sam is zoekende. Samen komen ze erachter dat imago en identiteit niet hetzelfde zijn. Te zien in het OBA Theater op zondagmiddag 7 november. 

The Glass Room expo

Expositie The Glass Room

The Glass Room is een unieke en internationale tentoonstelling met werken van kunstenaars over data en privacy. Hier onderzoek je de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet: hoeveel data worden er verzameld en wat gebeurt daarmee? En hoe beoordeel je nepnieuws? Kom langs en neem een kijkje in je online leven! Van 6 november t/m 16 januari OBA Oosterdok.

VRDays Europe 7: Immersive Tech Week-tentoonstelling

De VRDays Europe 7: Immersive Tech Week-tentoonstelling bevat de nieuwste innovaties op het gebied van immersieve technologie, virtual en augmented reality en enkele prachtige kunstwerken in de Church of VR. 
 
Ervaar meeslepende werken die je een kijkje in de toekomst geven. Stap in de metaverse tijdens Immersive Tech Week 2021 en probeer virtuele mode van de Nederlandse virtuele modeontwerper Amber Slooten! 


9 november | Lancering Hackshield in de Bieb

Op dinsdag 9 november lanceren de OBA, ProBiblio, HackShield en de gemeente Amsterdam een nieuwe AR-game voor kinderen van 8-12 jaar: HackShield in de Bieb.

Samen met hoofdpersoon Lux en de Cyber Agents van HackShield leren jonge spelers hoe je desinformatie herkent en omgaat met nepnieuws. Zo leren kinderen spelenderwijs digitaal weerbaar worden. Dit programma wordt via OBA School aangeboden aan PO scholen in Amsterdam.

Wil je thuis aan de slag met HackShield? Dat kan via de app! Leer als een echte Cyber Agent alles over hackers en veilig internetten. Speel de game en bescherm je familie, vrienden en jezelf tegen online boeven.

E-books jeugd

Bibliotheek lanceert nieuwe podcastserie Media Ouders

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Ook in gezinnen van bekende Nederlanders vinden we die uitdaging. In de nieuwe podcastserie Media Ouders gaat podcastmaker Marije in gesprek met het gezin van Jan Rot en Daan de Launay en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemen.

naar Media Ouders

Samen ontdekken

We omringen ons met steeds meer media. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Wie daar op jonge leeftijd slim mee om leert gaan, stapt mediawijs de wereld in.

Volwassenen | Telefonisch mediawijs

Eerste Hulp Bij Online

lees meer over EHBO

Krijg gratis hulp bij al je computervragen. Ontdek de mogelijkheden van het internet om contact te houden met familie en vrienden op afstand. Leer online boodschappen te doen. Of om je online te vermaken met YouTube, Netflix en leuke spelletjes. Ook voor vragen over de digitale overheid (DigID) kun je op het spreekuur terecht.

Informatiepunt Digitale Overheid

lees meer over het Informatiepunt Digitale Overheid

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Kom je daar niet helemaal uit? De OBA biedt telefonisch hulp. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Je hoeft geen lid te zijn.

4 tips: zo bescherm jij je data tegen hackers

Misschien heb je wel eens van een VPN gehoord. Maar weet je ook hoe je een krachtig wachtwoord instelt, welke wifinetwerken je eigenlijk moet overslaan en waar https:// precies goed voor is? Kortom: weet je eigenlijk wel hoe je je persoonlijke gegevens moet beschermen tegen hackers? Ruud Yap is hoofd ICT bij de OBA en houdt zich dagelijks met dit soort vraagstukken bezig. Hij deelt zijn vier tips om je data te beschermen tegen hackers, plus vier interessante leestips.

Bekijk details

E-books volwassenen