Zoeken als je het niet meer weet | Historische buurtfoto's uit jouw straat

Gepubliceerd op: 2 juli 2018 15:26

Hoe vind ik dat ene boek waarvan ik de titel niet meer weet, maar wel ongeveer waar het over gaat? Hoe vind ik de weg in de eindeloze hoeveelheid foto’s van het digitale stadsarchief? Twee studententeams van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden voor de OBA online toepassingen die bezoekers kunnen helpen bij hun zoekacties.

Intuïtief zoeken met Boegle

‘Het was iets met een man en een vrouw die heel goed kon zingen en de omslag was groen.’ Voor bibliothecarissen is het soms een uitdaging om uit te vinden welk boek klanten precies willen. Studenten Chanakarn Niyornram, Victor Zumpolle, Emiel Muis en Desley Aalderink (Team Boegle) ontwikkelden samen de zoekmachine ‘Boegle’ (beta werkt in Chrome) die deze mensen op weg kan helpen.

In de zoekmachine is een zoekveld toegevoegd waarin flarden van een verhaal kunnen worden ingevuld. Ook kan je zoeken op dikte van het boek of kleur van de omslag. Bovendien worden er leessuggesties gegeven op basis van je zoekgedrag.
 

Feedback van middelbare scholieren

De vier studenten testten hun project bij leerlingen van het Cartesius 2 en de feedback die ze ontvingen was heel leerzaam. Ze kwamen er op deze manier bijvoorbeeld achter dat de resultatenknop nog onvoldoende zichtbaar was en dat leerlingen elk zoekveld wilden invullen, terwijl dat niet nodig is.

De zoekmachine is gebaseerd op de OBA-API, het zoeksysteem dat de OBA gebruikt om in eigen en andere databases te zoeken naar relevante resultaten. Bijvoorbeeld OBAjunior.nl werkt met de OBA-API.

‘Met deze vorm van zoeken proberen we zoekstrategie en filtering op een meer intuïtieve manier aan te bieden. Team Boegle heeft die opdracht goed vertaald in een aantrekkelijke toepassing’, aldus Mark Vos, begeleider en opdrachtgever vanuit de OBA.
 

Het Verhaal van de Amsterdammer

Wie een foto zoekt in bijvoorbeeld het gedigitaliseerde Stadsarchief Amsterdam, moet vaak heel precieze zoektermen gebruiken om iets te vinden. Studenten Suus ten Voorde en Max de Vries ontwikkelden een bredere manier van zoeken in deze beelden. Hun nostalgische zoekmachine (beta werkt in Chrome) vraagt om een Amsterdamse straatnaam en een bepaalde tijdsperiode. Het resultaat geeft dan beelden van de straat uit die periode, maar toont ook beelden in een straal van 500 meter rond die plek. De gevonden beelden kunnen worden verzameld tot een album, ofwel een persoonlijk ‘Verhaal van de Amsterdammer.’

De toepassing van Suus en Max kan mooie verrassingen opleveren. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Suus het programma aan haar opa liet zien. ‘Hij woonde vroeger in Noord, en al snel kwamen we op een archiefbeeld van een schaatswedstrijd waar hij ook op te zien is.’

Nieuwe manier van zoeken in vijf weken

Deze manier van zoeken is mogelijk geworden dankzij het project AdamLink, waarbij de OBA samenwerkt met 25 erfgoedinstellingen in Amsterdam (Adamnet). ‘We praten in de erfgoedsector al jaren over deze manier van zoeken en Suus en Max hebben het nu in vijf weken gebouwd’, aldus projectleider Ivo Zandhuis.Het duo heeft hun werk ook getest op een bijeenkomst van Ouderen in de Wijk in OBA Molenwijk. ‘Door alle beelden van vroeger kwamen er heel veel verhalen los, dus dat was heel mooi om te zien,’ aldus Max.

De OBA als projectruimte

OBA, AdamLink en HvA zijn zeer tevreden over deze manier van ontwikkelen, samenwerken en verbinden. Joost Faber, docent Communication and Multimedia Design: ‘Na een succesvolle pilot vorig jaar hebben we dit jaar weer genoten van een zeer prettige en vruchtbare samenwerking met de OBA, en dit jaar ook voor het eerst met Adamnet. Het feit dat de studenten op locatie en met vakkundige en gedreven begeleiding van OBA en Adamnet hebben kunnen werken aan diverse prototypes is zeer waardevol gebleken. De studenten hebben veel geleerd en hebben ervaren dat hun werk betekenisvol is geweest. Beter kunnen wij ons als opleiding niet wensen!’

De studenten werkten gedurende vijf weken vanuit hun projectruimte in de Centrale OBA . De opdracht maakte deel uit van hun ‘meesterproef’, het afsluitend onderdeel van de minor Web Development.

Wil je zelf ook aan de slag? Toepassingen kunnen in opdracht worden gegeven, maar het staat natuurlijk ook vrij om zelf te ontwikkelen op de API. Voor meer informatie: Mark Vos, m.vos@oba.nl.