NEXT

Voor de wereld van morgen

Wat we moeten kennen en kunnen om ons werk te doen en ons maatschappelijk te redden en nuttig te maken, verandert snel en steeds sneller. Blijven ontwikkelen is de belangrijkste voorwaarde om hiermee om te gaan. Maar dat is geheel niet vanzelfsprekend voor iedereen.

Met OBA NEXT geven we mede vorm aan een brede ontwikkelcultuur in de stad die aansluit bij een wereld waarin digitale technologie een vanzelfsprekende aanwezigheid is, en stimuleren we een leven lang ontwikkelen in een wereld die versnelt.

Waarom NEXT?

OBA NEXT richt het vizier op volgende generaties: onze toekomstige bezoekers en leden die met een heel ander startprofiel de stad en de wereld zullen benaderen, voor wie superdiversiteit een gegeven is en technologie de norm. Onder de noemer OBA NEXT ontwikkelen we vernieuwende programma’s en services op de huid van de tijd. In 2025, als de stad 750 jaar bestaat, geven we de sleutel aan die volgende generatie die de stad maakt.

Lees meer over het inhoudelijk programma

Waarom Zuidas?

OBA NEXT wordt een levendige nieuwe ontmoetingsplaats in het Kenniskwartier op de Zuidas, vlakbij Station Zuid. Als een van de 26 vestigingen van OBA in de stad, wordt het onderdeel van het regionale en landelijke bibliotheeknetwerk. OBA NEXT betrekt het nieuwe gebouw met partners om samen een 'learning hub' te vormen; een plek - recht tegenover het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit - om te leren en te zijn, niet-commercieel en voor iedereen toegankelijk.

Lees meer over OBA NEXT op de Zuidas


Wat we nu al doen en verder ontwikkelen

Designathon Challenge

designathon challenge

We vroegen Amsterdamse basisschoolkinderen hoe hun gedroomde bibliotheek van de toekomst eruit ziet. Daar kwamen 11 geweldige ideeen uit, die we meenemen voor OBA NEXT.

Open API

OBA-api

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (opleiding CMD) ontwikkelen nieuwe toepassingen voor het zoeken, vinden en tonen van informatie op basis van de publieke open API van de OBA.

Maakplaats 021

maakplaats021

Maakplaats 021 is een netwerk van makerspaces in verschillende vestigingen van de OBA waar kinderen uit de buurt kennis maken met creatieve technologieën en hun skills kunnen ontwikkelen. 


Doe mee!