Scholieren ontwerpen OBA Next tijdens Designathon Challenge

Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? Welke dingen zou je in een bibliotheek willen leren en hoe kun je van dromen echte prototypes maken? Grote vragen waar basisschoolkinderen uit Amsterdam hun hand niet voor omdraaien, zo bleek tijdens de Amsterdam Designathon Challenge.

De challenge werd georganiseerd in de aanloop naar OBA NEXT en is een samenwerking tussen de OBA, Designathon Works en Waag. Zes Amsterdamse basisscholen bedachten een concept dat antwoord geeft op de ontwerpvraag: ‘wat zou jij willen leren of ervaren in de bibliotheek van de toekomst en wat kun je ontwerpen om dat mogelijk te maken?’.

OBA NEXT
Het ontwerp wordt meegenomen in de plannen voor OBA NEXT, de in 2025 nieuw te openen bibliotheek op de Zuidas. “De leukste en gekste ideeën komen toch vaak van kinderen. Zij kunnen je nog echt verrassen. Voor hen is niets onmogelijk en daarmee geven ze ons de inspiratie om OBA NEXT helemaal klaar te maken voor de toekomst”, aldus Martin Berendse, directeur van de OBA.

Ontwerpend leren 
Alle ontwerpen werden in de afgelopen vier maanden gemaakt in Maakplaats 021 in de OBA, in speciale makerspaces waar de kinderen met 3D-printers, lasersnijders en ander gereedschap aan de slag kunnen. Er werd gewerkt aan de hand van de Designathon-methode, een manier van ontwerpend leren. In totaal werden zo’n 100 creatieve ideeën voor leerconcepten verzameld, waarvan de 10 beste prototypes tijdens de finale werden gepresenteerd aan de vakjury, bestaande uit Karien Vermeulen, hoofd programma Learn van Waag, David van Traa, directeur van de Zuidas, en Kiera Kuitenbrouwer (14 jaar), zelf een ervaren Designathon-deelnemer. Alle prototypes van de finalisten zijn de komende tijd nog te bewonderen in OBA Oosterdok.

Winnaar
Het winnende idee kwam van basisscholieren van montessorischool De Regenboog, die een nieuw leerconcept bedachten. Amirah (9 jaar), Sierra (10) en Veronique (11) presenteerden de ‘Room of Science’, een ruimte waar kinderen van alles kunnen leren over de wetenschap. “Science rocks! Ons idee, de Room of Science, is een ruimte in de OBA waar mensen leren over wetenschap door proefjes te doen, boeken te gebruiken én te Skypen met wetenschappers”, aldus het winnende groepje. 

Bekijk de fotoserie van de Amsterdam Designathon Challenge:

Volgende Vorige 1 van 41

  1. (actief)

terug naar OBA Next