NEXT projecten

Ontwerplab Digitale Stad

Alles wat je in het echte stad vindt, vindt je ook terug online. Een stad die alsmaar complexer wordt, en steeds meer uitgesproken. Het is de hoogste tijd om de toekomst van digitaal Amsterdam meer richting te geven vanuit publieke waarden. In 'Ontwerplab Digitale Stad' werken we samen aan onze gezamenlijke digitale toekomst, gericht op digi- en datawijsheid voor alle Amsterdammers. Digitaal op z’n Amsterdams dus.

lees hier meer over de Agenda Digitale Stad

Open API

De OBA heeft een enorme digitale catalogus en databases. De API vormt de toegangspoort daartoe. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (opleiding CMD) ontwikkelen nieuwe toepassingen voor het zoeken, vinden en tonen van informatie op basis van de publieke open API van de OBA.

check de prototypes

Maakplaats 021

Maakplaats 021 is een netwerk van makerspaces in verschillende vestigingen van de OBA waar kinderen uit de buurt kennis maken met creatieve technologieën en hun skills kunnen ontwikkelen. In onze maakplaatsen wordt gecodeerd en geklooid, geprint en geprutst, gemeten en gemaakt - vooral een heleboel gemaakt.

lees hier hoe dat allemaal in z'n werk gaat

Amsterdam Designathon Challenge

Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? Welke dingen zou je in een bibliotheek willen leren en hoe kun je van dromen echte prototypes maken? Grote vragen waar basisschoolkinderen uit Amsterdam hun hand niet voor omdraaien, zo bleek dit jaar tijdens de eerste Amsterdam Designathon Challenge.

lees hier meer over de Challenge

Huis van de Journalistiek

Club NEXT

House of Skills

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Banen veranderen en verdwijnen, maar komt er ook nieuw werk bij. Deze veranderingen vragen om een flexibele beroepsbevolking die zich blijft ontwikkelen en het belang daarvan inziet. House of Skills is een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam erop gericht om een duurzame transformatie van de arbeidsmarkt te realiseren.

check de website van House of Skills

Community Service Learning

Paper Magic

At first paper had only words (letters, books), followed by images (maps, magazines). Today we can add sound to paper’s functionalities. Interactive paper. These new applications bridge the physical and digital world. Paper is now integrated in the world of internet and smart phones. The travelling exhibition Paper Magic brings innovations from across Europe together.

lees hier meer over Paper Innovation (Engelstalig)

Brave New Learning 2019

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan organiseerde OBA - samen met ELIG (European Learning Industry Group) - een vierdaags event geheel in het teken van leren en ontwikkelen in de 21ste eeuw. Met denkers en doeners uit Europa, en de mooiste initiatieven uit de stad en de metropoolregio.

lees hier alles over het programma

MIT Architecture Design Studio

How can architecture anticipate the objects and actions it is to house or hold? What happens to the library “after the internet” when information is stored in our pockets, but “truth” is increasingly compromised by alternative facts? What is the fate of information, its storage and its access, as the library contends with public knowledge today and what that might be in the future? MIT architecture students worked with these questions and translated them to design proposals.

lees meer over de samenwerking met MIT

HKU Atelier Art for Social Change