10 tips voor een beetje Maakplaats 021 in huis

Gepubliceerd op: 19 maart 2020 14:38

Alle vestigingen van Maakplaats 021 én alle scholen zijn tijdelijk gesloten… maar wat moeten we dan met al die creativiteit en al dat maaktalent? Niet getreurd! Ook thuis valt er een hoop te ontdekken. Wil jij de keukentafel omtoveren tot een pop-up laboratorium, de leukste proefjes uitvoeren in de woonkamer of meer leren over de coolste digi-dingen? Wij hebben tien tips verzameld om je maakskills geen stof te laten vangen. Hiermee kom je de komende periode gegarandeerd door.

Binnenkort volgen meer tips! Veel succes en sterkte komende tijd.

Namens het team van Maakplaats 021, en de partners in de Maakcoalitie Amsterdam: OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger, Designathon Works, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid en NEMO

1 - Word plantenwetenschapper met De tuin als lab

Heb jij een tuin? Let dan even op! Deze leuke website van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen leert je heel, heel veel nieuwe dingen over de plantenwereld. Je vindt er proefjes die je gewoon in je eigen tuin kunt uitvoeren. Bouw bijvoorbeeld een plantendisco om te ontdekken in welke kleur licht jouw plant het liefst staat, zet je groene vrienden op een zelfgemaakte plantenrolstoel, organiseer een springwedstrijd voor zaadjes of ontdek hoe je tuin reageert op geluid. 

ga naar De tuin als lab

2 - Onderzoek je omgeving met SmartKidsLab

Hoe schoon is de lucht die je inademt? Waarom is zwemwater geen drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw omgeving is en wat je zelf kan doen om hem te verbeteren. Hoe doe je dat? De instructables van SmartKidsLab, een programma van onder andere Waag, leggen je uit hoe je je eigen meetinstrumenten maakt en de wereld om je heen onderzoekt. Maak een meter en ga aan de slag!

ga naar SmartKidsLab

3 - De leukste proefjes voor thuis vind je op sciencefun.org

Je eigen lavalamp maken, een wervelende storm in een glas water zien ontstaan of een griezelig lichtgevend drankje maken? Op sciencefun.org vind je leuke experimenten die je gewoon uitvoert aan de keukentafel, met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt! Met alledaagse ingrediënten als keukenzout, sinaasappels, water en scheerschuim maak jij van je huis een laboratorium. Let op: de website is in het Engels, dus vraag je ouders om hulp. Dat is sowieso altijd verstandig!

ga naar sciencefun.org

4 - Experimenteer er op los met NEMO

NEMO, het grote groene schip in de Amsterdamse haven en het leukste wetenschapsmuseum van Nederland, is gelukkig online nog te bezoeken. Op de site van het museum vind je de leukste feitjes en experimenten. Leer bijvoorbeeld hoe je je eigen wolk maakt, bouw je eigen robothand of krijg antwoord op vragen als ‘hoe wordt stroom gemaakt?‘, ‘wat is de natste plek op aarde?‘ en ‘wat is de laagste temperatuur die we ooit hebben gemeten?‘ Veel plezier!

ontdek het online aanbod van NEMO

5 - Nog meer leuke experimenten op proefjes.nl

Krijg je geen genoeg van spannende experimenten in de woonkamer? Heel begrijpelijk. Gelukkig staan op proefjes.nl nog een hele hoop onderzoekjes die je gewoon thuis kunt uitvoeren. Opnieuw allemaal met materialen waar je makkelijk aan kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan een experiment met een stok en een net sinaasappels, het opwekken van elektriciteit met een citroen of kleien met melk. Huh? Ja, je hoort het goed! Voor verrassende experimenten heb je geen ingewikkelde chemicaliën nodig.

ga naar proefjes.nl

6 - Download de gratis thuisopdrachten van FutureNL

Was je net zo lekker aan het leren, worden de scholen gesloten… Gelukkig kan thuis leren ook heel leuk zijn! Met de gratis te downloaden thuisopdrachten van FutureNL ben je wel even zoet. Op deze website vind je proefjes en opdrachten voor onder-, midden- en bovenbouw en zelfs voor de middelbare school. Als echte digi-doener hoef je je dus geen zorgen te maken dat je iets mist. Doe de opdrachten thuis en wie weet ben je als de scholen weer open gaan wel de slimste van de klas!

ga naar FutureNL

7 - Doe mee met online Designathon-projecten

Hoe verbeter jij je omgeving? Bij Designathon Works staat creatief onderwijs op nummer één. Daarom bieden zij gratis online projecten en tools aan op hun website. Je kunt er onder meer aan de slag met thema’s als ‘wegwerpplastic’ (de Dopper Changemaker Challenge Junior) en ‘water’ en zo op een unieke manier wereldproblemen aanpakken. Ontwerpen voor een betere wereld dus!

ga naar Designathon School

8 - Bouw je eigen game met de Gamestudio van Het Klokhuis

Helaas gelden thuis vaak regels. De hele dag gamen zit er dus niet in… Maar wat nou als je er iets van leert? Met de Gamestudio van Het Klokhuis speel je niet alleen games, maar bouw je ze ook nog eens zelf. In korte filmpjes wordt je stap voor stap precies uitgelegd hoe je dat doet. Van knikkerbaan tot platformgame en van avontuur tot arcade. Sommige gamebouwers zijn zelfs zo enthousiast dat ze meerdere games hebben gemaakt.

ga naar de Gamestudio van Het Klokhuis

9 - Word de baas op het internet!

Wie is de baas op internet? Is dat Google? Of de overheid? Of ben jij het? In de zes lesmodules van De Baas Op Internet leren kinderen tussen 10 en 14 jaar alles over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe de code achter Snapchat werkt en wat een cookie nou eigenlijk precies is. Mediawijsheid, maar dan technisch! En dat mag best een beetje leuk zijn; zo ontwerp je zelf een escape room, bouw je het internet na met sponsjes en rietjes en bedenk je de best mogelijke zelfrijdende auto. Download de lessen gratis!

word de baas op het internet

10 - Lekker Samen Klooien

We leren allemaal  ineens met reuze sprongen hoe belangrijk leraren zijn en hoe ontzettend moeilijk thuisonderwijs is. Toch is deze vreemde periode ook bijzonder, want wanneer heb je nou zoveel tijd samen? Tijd om te maken met je kind? Om je te helpen hebben we hier al onze maak-activiteiten voor thuis op een rij gezet. Want de meeste kinderen spelen liever met hun ouders dan dat ze een scherm gebruiken. En het is verbindend samen aan het  maken te gaan. En – in het kader van thuisonderwijs – reuze leerzaam.

ga naar Lekker Samen Klooien

Heb je dit lijstje uitgespeeld of ben je gewoon benieuwd naar hoe je je nog meer online kunt vermaken? Kijk dan eens op oba.nl/online en houd de websites van onze partners in de gaten!


lees meer nieuws van de OBA