100 jaar OBA: 100 dagen feest

Gepubliceerd op: 8 februari 2019 18:44

bekijk de OBA 100 jaar activiteiten

De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat 100 jaar en dat vieren we! Vandaag 8 februari 2019 start een feestperiode van 100 dagen waarin alle Amsterdammers welkom zijn. Ter ere van het eeuwfeest krijgen alle basisschoolkinderen (groep 3 t/m 8) het speciale doeboek ‘Hoe word je een super-Amsterdammer?‘. Het eerste exemplaar is vanmiddag aan Prinses Laurentien uitgereikt door OBA-kinderdirecteur Lucy Ibrahim. De komende 100 dagen doet een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten alle stadsdelen aan.

Jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek’

De geschiedenis van 100 jaar openbare bibliotheek in Amsterdam is door auteurs Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp beschreven in een speciaal jubileumboek. Het boek laat zien hoe nauw het verhaal van de OBA is verbonden met de geschiedenis van de stad. Het jubileumboek is voor €19,99 te koop in diverse Amsterdamse boekhandels, online en vanaf 8 februari in OBA Oosterdok, OBA De Hallen, OBA Osdorp, OBA Roelof Hartplein, OBA Javaplein en OBA Bijlmerplein en in de vestigingen waar de feestkaravaan op dat moment is. Het boek wordt ook opgenomen in de uitleencollectie van de OBA.

Het Grote Maakplaatsweekend

Op zaterdag 9 en zondag 10 februari vindt het Grote Maakplaatsweekend plaats op de jeugdetage in de OBA Oosterdok. Leren door te maken, dat kan in Maakplaats 021 in de OBA. Elke bezoeker, jong en oud, kan zelf een maker worden door te ontwerpen, te creëren en te ontdekken met behulp van de nieuwste technologie. Zoals de 3D-printer en vinylsnijder, maar ook met slimme robots en mini-computers. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn doorlopend gratis activiteiten en workshops, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle activiteiten staan op www.oba.nl/100jaar.

Brave New Learning

Al 100 jaar is de OBA een vertrouwde plek waar mensen komen om een leven lang te leren. Met zowel een breed educatief aanbod als informeel onderwijs kan iedereen in de OBA terecht om zich te ontwikkelen. Hoe ziet de toekomst van leren eruit? Dat is het onderwerp van de conferentie Brave New Learning (BNL) op 11 en 12 februari 2019, bedoeld voor leerkrachten, docenten en andere onderwijsprofessionals. Op BNL ontmoeten zij elkaar om met beleidsmakers en innovatieve bedrijven ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Kijk op www.bravenewlearning.nl voor het programma en (dag)kaarten.  

Feestkaravaan door alle stadsdelen

De feestkaravaan start met het OBA Buurtfestival Zuidoost. Vervolgens zijn er in de OBA-vestigingen in Zuidoost twee weken lang verschillende (gratis) activiteiten voor jong en oud. De karavaan trekt dan naar Amsterdam Noord (begin maart), Oud-West (half maart), Oost (begin april), Zuid (half april) en Nieuw-West (begin mei). In het weekend van 18/19 mei sluiten we op het Oosterdokseiland onze jubileumfestiviteiten af met Expeditie Oosterdok. Meer informatie op: www.oba.nl/100jaar.

De OBA werd in 1919 opgericht door een groep vooruitstrevende Amsterdammers. De ‘Openbare Leeszaal en bibliotheek’ begon aan de Keizersgracht. Dankzij de Amsterdammers is de OBA uitgegroeid tot de grootste culturele instelling van de stad met 27 locaties, waar heel divers Amsterdam over de vloer komt.

Beelden: Ben Houdijk