5 leestips uit de nieuwe collectie van Afro-bieb

Gepubliceerd op: 20 augustus 2020 14:22

In september wordt de Afro-bieb in het Huis van Alle Talen op feestelijke wijze geopend. In het kader van de actuele dialoog over ongelijkheid, discriminatie en racisme deelt Kibret Mekonnen, initiatiefnemer van de Afro-bieb, alvast vijf waardevolle tips uit de nieuwe collectie.

1.

Agnes Sommer | Houden van Afrikanen

Agnes Sommer | Houden van Afrikanen: enerverende reiservaringen

Heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar ongecompliceerde exotica en het besef dat westers toerisme in arme landen niet in de haak is, reist Agnes Sommer door Afrika. Ze beschrijft haar avonturen in Nigeria, Zaïre, Senegal, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Mali en Ivoorkust.

2.

Sophie Oluwole | Socrates en Orunmila

Sophie Bosede Oluwole | Socrates en Òrúnmìlà

Filosoof Sophie Oluwole deelt haar wonderbaarlijke ontdekkingen over de Afrikaanse filosoof Òrúnmìlà, die leefde ten tijde van Socrates. Beide filosofen hebben zelf geen woord op papier gezet. Hun werk vertoont opvallende inhoudelijke overeenkomsten en interessante verschillen.

3.

Maaza Mengiste | Beneath the Lion's Gaze

Maaza Mengiste | Beneath the Lion's Gaze

Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van een familie en de daaraan verwante liefde en vriendschap. Het speelt zich af in een tijd en op een plaats die door fictie onderbelicht blijft: de staatsgreep van 1974 in Ethiopië. In dit verhaal wordt duidelijk hoe ver mensen gaan voor hun eigen vrijheid, en welke menselijke prijs er aan een revolutie hangt. Een emotioneel beladen en tragisch verhaal dat gelezen moet worden.

4.

In het voetspoor van de vertellers / Amkoullel

Amadou Hampaté Bâ | In het voetspoor van de vertellers - Amkoullel

Dit boek duikt in de jeugd van schrijver Amadou Hampaté Bâ, die zich afspeelt in het door de Fransen gekoloniseerde West-Afrika. Hij groeide op tussen twee culturen: de Franse en de islamitische. Een indrukwekkend verhaal over een jonge Afrikaan die nieuwsgierig en vol overgave alle kennis in zich opneemt die hem wordt aangeboden.

5.

Amadou Hampate Ba - Jawel commandant

Amadou Hampaté Bâ | In het voetspoor van de vertellers - Jawel, commandant

In het vervolg van In het voetspoor van de vertellers - Amkoullel zien we hoe schrijver Bâ zich van een jonge en ietwat naïeve ambtenaar ontwikkelt tot iemand die het reilen en zeilen van twee schril contrasterende culturen niet alleen uitstekend begrijpt, maar zich met veel psychologisch inzicht ook moeiteloos in alle lagen van het koloniale apparaat weet te handhaven.

 

 


De Afro-Bieb is een Amsterdams centrum voor Afrikaanse kunsten, talen, literatuur en cultureel erfgoed. De bieb is een initiatief van coördinator Kibret Mekonnen in samenwerking met de OBA. De collectie heeft vier regionale interessegebieden, dat wil zeggen Noord, West, Oost en Zuid- Afrika, naast het continent Afrika in het algemeen.

De boekencollectie omvat werken met een focus op cultuur, geschiedenis, literatuur, fotoboeken (Professionele) en kinderboeken. In onze collectie hebben we boeken in de taal van een van de Afrikaanse landen, in het Nederlands en het Engels.