Geboortedag Gabriel García Márquez

Gepubliceerd op: 6 maart 2024 09:45

Vandaag is het 97 jaar geleden dat de Colombiaanse schrijver Gabriel Gárcia Marquez werd geboren. Marquez wordt gezien als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Hij kreeg in 1982 de Nobelprijs voor de literatuur.

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 geboren in het kustdorp Aracataca, in het noorden van Colombia. Hij woonde er tot zijn tiende jaar. In 1950 ging hij met zijn moeder terug naar Aracataca om het ouderlijk huis te verkopen. Het was een lange reis, met de trein en met de boot, die Marquez' leven voorgoed veranderde. Hij had al veel verhalen gehoord over het dorp, maar pas nu hij het zag, begonnen de verhalen te leven. Hij herdoopte Aracataca tot Macondo en maakte het tot een van de beroemdste en geliefdste dorpen uit de wereldliteratuur. 

Honderd jaar eenzaamheid

Marquez' beroemdste roman is ongetwijfeld Honderd jaar eenzaamheid. Generaties lezers smulden van deze vrolijke, magisch-realistische roman over het dorp Macondo en zijn wonderlijke inwoners (alchemisten, zigeuners, vliegende pastoors) met als decor de soms gruwelijke Colombiaanse geschiedenis. Fans van het boek bieden tegen elkaar op met het hervertellen van gedenkwaardige scènes. Die over de vrouw die als eerste in het dorp een stofzuiger heeft, nog voor er electriciteit is aangelegd bijvoorbeeld. De vrouw stofzuigt iedere dag, zonder dat ze het apparaat kan aanzetten, en toch is het hele dorp jaloers. 

Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs. Macondo was toen een dorp van twintig huizen, opgetrokken uit leem en riet aan de oever van een rivier vol doorschijnende wateren die zich hals over kop naar beneden stortten door een bedding van stenen, glad en wit en reusachtig als voorhistorische eieren.

— De beginzinnen van Honderd jaar eenzaamheid, vertaald door C.A. G. van den Broek

Behalve schrijver was Marquez ook een gerespecteerd journalist en activist. Hij verzette zich, net als veel andere Zuid-Amerikaanse intellectuelen, tegen de dwingende rol van de Verenigde Staten in Zuid-Amerika. Marquez overleed in 2014, op 87-jarige leeftijd. Hij leed toen al enkele jaren aan dementie. 

Beeld: Wiki Media Commons

5 geweldige romans van Gabriel García Márquez

meer boeken van en over Gabriel Garcia Márquez