Samenwerking OBA x Code voor Kinderrechten

Gepubliceerd op: 15 december 2021 10:35

De OBA gaat ontwerpen volgens de nieuwe Code voor Kinderrechten. Uitgangspunt van deze richtlijn is dat kinderen zich veilig moeten kunnen bewegen in de digitale wereld. De Code is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Waag en Universiteit Leiden samen met jongeren, ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts.

Kinderen van 0-6 jaar brengen gemiddeld 1,5 uur per dag online door. Net als in de echte wereld komen kinderen online ook gevaren en risico’s tegen. De OBA wil daarom digitale diensten technologie ontwerpen in het belang van het kind. De Code voor Kinderrechten helpt daarbij. De Code biedt tien uitgangspunten met praktische voorbeelden waarmee OBA-ontwerpers, ontwikkelaars en leveranciers de fundamentele digitale rechten van kinderen kunnen waarborgen.

Code voor Kinderrechten
De belangrijkste uitgangspunten voor de OBA zijn: het belang van het kind centraal zetten, kinderen en hun verwachtingen betrekken bij het ontwikkelen van digitale diensten en zorgen dat de persoonsgegevens van kinderen op een rechtmatige manier worden verwerkt. Lees de complete Code hier. Eén van de toepassingen van de Code bij de OBA is de samenwerking met Designathon Works, een organisatie die kinderen betrekt bij de ontwikkeling van nieuwe digitale diensten voor jongeren. Zo ontwerpen kinderen oplossingen voor problemen die zij ervaren rondom bijvoorbeeld schermtijd, kapotte beeldschermen en droge ogen van te lang computeren. 

Fotobijschrift:
Kinderen ontwerpen mee aan een nieuwe dienst voor jongeren om digitaal wijs op te groeien. (Foto: Emer Beamer - Designathon Works).

Lees meer over de code in NRC.

Bekijk de hele code hier