De OBA tipt

Gepubliceerd op: 4 maart 2020 10:55

Zaterdag is de officiële aftrap van de Boekenweek! De dag erna, zondag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Daarom staan deze week vrouwen centraal in de OBA, met als één van de hoogtepunten een ode aan rebelse Franse schrijfsters. Geheel in lijn met het thema van de Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers. Heb je de rechten van vrouwen hoog in het vaandel staan, maar weet je nog niet precies hoe je je stem moet vormgeven? Of ben je gewoon benieuwd welke activiteiten er nog meer plaatsvinden ter ere van Internationale Vrouwendag? Lees dan snel verder!

         

Tip 1 | Margot Dijkgraaf over rebelse Franse schrijfsters

lees meer over de boekpresentatie van Margot Dijkgraaf

8 maart, 16:00 - 16:45 uur | OBA Oosterdok

Margot Dijkgraaf spreekt over haar nieuwe boek Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franse literatuur. Tien portretten van tien bevlogen, inspirerende schrijfsters die schreven, taboes doorbraken en grenzen verlegden. Wat kunnen we bijvoorbeeld leren van Simone de Beauvoir, Annie Ernaux en Maryse Condé? 

lees meer over de boekpresentatie van Margot Dijkgraaf

        

Tip 2 | Vrouwelijke perspectieven in de negende Indië-lezing

lees meer over de negende Indië-lezing

7 maart, 14:00 - 16:30 uur | OBA Oosterdok (theater)

Het 4 en 5 mei Comité Amsterdam Zuidoost organiseert met het Indisch Herinneringscentrum en de OBA de 9e Indië-lezing in het OBA Theater. Vrouwelijke stemmen en perspectieven tijdens de koloniale periode in Indonesië staan dit jaar centraal. Met interessante gastsprekers, poëzie en muziek.

lees meer over de negende Indië-lezing

           

Tip 3 | De barricades op voor vrouwen in de wetenschap

lees meer over International Women's Day - Women and Science

8 maart, 14:00 - 15:30 uur | OBA Oosterdok

Pilar Tena debatteert met markante gasten over het belang van wetenschap in onze samenleving, en de rol die vrouwen daarin spelen. Er is speciale aandacht voor de unieke verdiensten van de onlangs overleden Spaanse wetenschapper Margarita de Salas. Een samenwerking met Instituto Cervantes en Institut Français des Pays-Bas.

lees meer over het debat over vrouwen in de wetenschap

          

Bonustip | Top 10 feministische boeken van nu

bekijk de top 10 feministische boeken van nu

We moeten volgens Chimamanda Ngozi Adichie allemaal feminist zijn. In Zweden zijn ze het roerend met haar eens, want daar is haar essay verplichte kost voor middelbare scholieren. Maar wat betekent het eigenlijk om feminist te zijn in 2020? Daar blijkt geen eenduidig antwoord op te geven. Van ‘mansplaining’ tot onrealistische idealen, de boeken uit deze top 10 behandelen uiteenlopende feministische thema’s van nu.

bekijk de top 10 feministische boeken van nu


In de rubriek De OBA tipt vind je de beste tips voor komend weekend en de week erna. De OBA is meer dan een grote collectie alleen: in de vestigingen in Amsterdam vind je ook bijzondere lezingen, voorstellingen, filmvertoningen, presentaties en exposities. En wist je dat de website vol staat met allerlei handige links, advies en waardevolle informatiebronnen? Er is altijd wel iets te doen bij de OBA!

lees meer nieuws van de OBA