Meet the hosts: Expositie The Glass Room nodigt uit tot gesprek

Gepubliceerd op: 16 december 2021 10:43

“Ja, die knop is een absolute trigger, daar lopen bezoekers meteen op af”, zeggen Nienke Bakker en Rosanne Esme eensgezind. De twee werken als host bij The Glass Room. Deze internationale tentoonstelling is t/m 16 januari 2022 te bekijken op de eerste etage van OBA Oosterdok. Vrijwel dagelijks zijn er begeleiders aanwezig die met bezoekers in gesprek gaan. Nienke en Rosanne delen op een zonnige zaterdagmiddag hun ervaringen als host.

‘Die knop’ hoort bij het kunstwerk Jaywalker van de Belgische kunstenaar Dries Depoorter. Dit kunstwerk toont live bewakingsbeelden van een verkeerswebcam ergens in Europa. De bezoeker bepaalt het lot van voetgangers die stiekem oversteken bij het rode verkeerslicht. Met een druk op de knop stuur je als bezoekers anoniem een screenshot van de overtredende passant naar de politie. “Maak jij gebruik van die macht? Als we die vraag aan bezoekers stellen, ontstaat er meteen een gesprek”, vertelt Nienke. “Door dit soort vragen vinden mensen dit een belangrijke tentoonstelling, want ze gaan nadenken over hun eigen principes”, vult Rosanne aan.

We delen meer dan we denken
Nienke heeft een achtergrond als bibliothecaris in het voortgezet onderwijs en als kunstcoördinator, Rosanne is documentair fotograaf. Beiden reageerden enthousiast op deze tijdelijke klus bij de OBA. Eén van de kunstwerken die ze als favoriet bestempelen, is Networked Optimization van de Italiaanse kunstenaar Silvio Lorusso (met hulp van Amazon Kindle-gebruikers). Op het oog niets bijzonders: drie populaire engelse zelfhulpboeken op een sokkel. Wie erin bladert, ziet veel lege pagina’s met af en toe een zin of alinea. Het zijn precies die passages (de zogenaamde populaire highlights) die door de meeste Kindle-gebruikers (digitaal) zijn onderstreept. Deze pasages worden namelijk automatisch opgeslagen in de datacenters van Amazon. Rosanne: “Enorm confronterend! Ik heb een paar boeken zelf gelezen en herkende sommige zinnen, omdat ik ze ook had onderstreept…wat zegt dat? Tja, opluchting dat ik niet de enige persoon ben die zich erin herkent, maar ook het besef: ik ben niet uniek.”

Google and You
De hosts merken dat het succes van The Glass Room vooral is af te meten aan de kwaliteit van de gesprekken die zij voeren. Over het algemeen is het vrij rustig op de eerste etage. Studenten die even pauzeren en een rondje lopen, mensen met een tech-achtergrond die gericht naar OBA Oosterdok komen, soms een schoolklas. Rosanne: “De combinatie van techniek en kunst verrast mensen, ze gaan meteen nadenken over hun eigen houding ten opzichte van data en privacy. En hoe we daar als maatschappij mee om willen gaan.” Nienke wijst meteen naar het kunstwerk Google Society van La Loma Projects om de woorden van Rosanne te onderstrepen. In de lage middagzon schittert een doorzichtig diagram met ragfijne draadjes, verbonden met een overzicht van ruim 250 Google-producten en diensten. Het kunstwerk nodigt uit om te onderzoeken hoever Google reikt in jouw dagelijkse interacties - en hoeveel miljarden mensen vertrouwen op dezelfde producten als jij.Nienke vertelt dat The Glass Room haar aan het denken heeft gezet over fake news. “Op de pc’s aan de grote tafel kan je diverse filmpjes bekijken en testen of je echt van nep kan onderscheiden. Ik verwachtte dat ik er niet zou intrappen, maar ik was verbaasd te merken hoe snel je misleid kan worden. Dit onderdeel van de expo is echt een aanrader voor iedere bezoeker!”

-----------

Vanwege de huidige coronamaatregelen kan je in de OBA momenteel geen exposities bezoeken.
Daarom is The Glass Room voorlopig gesloten voor bezoekers. Wel kan je hiernaast de 3D-versie bekijken.

De tentoonstelling is gemaakt door Tactical Tech en vindt plaats in samenwerking met Fers, dbieb en OBA. Mede mogelijk gemaakt door SIDN Fonds en Fonds 21. oba.nl/theglassroom