Maaklessen voor ruim 200 Amsterdamse kinderen

Gepubliceerd op: 10 maart 2022 14:38

Ruim tweehonderd kinderen van drie Amsterdamse basisscholen krijgen sinds januari speciaal maakonderwijs in de klas. In de maaklessen draait het om ontwerpen, maken, bouwen, experimenteren en ontdekken. Dit initiatief van de Mokum Maakcoalitie biedt enerzijds een verrijking van het onderwijsprogramma en zorgt anderzijds voor verlichting van de werkdruk bij leraren.

“Natuurlijk willen we dat onze huidige leerlingen zo min mogelijk lijden onder het lerarentekort. We zoeken dus naar partners in de stad die inhoudelijk goede programma’s kunnen maken voor onze leerlingen, terwijl leerkrachten worden ontlast.” zegt Arnold Jonk van het STAIJ-scholenbestuur. Negen schoolklassen, van drie verschillende STAIJ-scholen -Daltonschool de Meer, 8e Montessorischool en basisschool de Dapper - krijgen twee uur per week maaklessen.  

Tijdens de maaklessen bouwen de kinderen met Strawbees ruimtelijke vormen, robotkostuums en bruggen voor de stad Amsterdam. Of experimenteren ze met de Little bits en proberen ze voor het eerst zelf te programmeren. De lessen worden uitgevoerd door acht bevlogen vakdocenten van Cultura Nederland en zijn onderdeel van het programma-aanbod van diverse partners van de Mokum Maakcoalitie. Tot aan de zomer gaat het om programma’s van Lekkersamenklooien, NEMO Science Museum en Maakplaats 021.

Samenwerking

De OBA en STAIJ spreken de intentie uit om deze samenwerking te verduurzamen, uit te bouwen en op te schalen op meerdere basisscholen van STAIJ. “Heel mooi om gezamenlijk te kijken of we de maaklessen een vaste plek in het Amsterdamse onderwijs kunnen geven. Het maakonderwijs is een van de spannendste ontwikkelingen in het onderwijs op dit moment en daagt leerlingen op nieuwe manieren uit", aldus Jonk. De OBA hoopt in de toekomst met meer schoolbesturen te gaan samenwerken.

Reportage

De OBA ging met een camera kijken op een van de STAIJ scholen waar de maaklessen plaatsvinden. Bekijk het videoverslag hier:

Mokum Maakcoalitie

Maakonderwijs biedt kinderen en jongeren de vaardigheden aan die onmisbaar zijn in het vormgeven van de nieuwe (toekomstige) wereld. Om dit te verwezenlijken is Mokum Maakcoalitie opgezet. Kijk hier wie de partners zijn van deze coalitie.