Nieuwe mijlpaal voor ontwikkeling Verhalenhuis in Nieuw-West

Gepubliceerd op: 28 maart 2022 11:28

Het Verhalenhuis, het nieuwe kunst- en cultuurcentrum voor Nieuw-West, is een stap dichterbij gekomen. De gemeente Amsterdam en ontwikkelaar MRP hebben een voorlopig koopcontract getekend voor het Verhalenhuis, dat in de plint van het nieuwbouwproject MIX aan het Osdorpplein komt. Ook is het ontwerp voor het totale project gereed, waarbij het Verhalenhuis als nieuwe openbare plek in Nieuw-West een uitnodigende uitstraling heeft gekregen.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “Met het Verhalenhuis krijgt stadsdeel Nieuw-West er een betekenisvolle openbare plek bij, die aantrekkelijk wordt voor iedereen in het stadsdeel en ver daarbuiten. We investeren extra in Nieuw-West, omdat het stadsdeel veel meer plekken voor kunst en cultuur verdient. Het Verhalenhuis is bovendien een uniek gezamenlijk concept van vier culturele partijen die samenwerken en nadenken over de invulling van deze nieuwe plek. Als Amsterdammer kijk ik enorm uit naar de opening van het Verhalenhuis.”

Martin Berendse (directeur OBA): "Wij zijn zeer vereerd dat we in Nieuw-West in het Verhalenhuis onze eerste echte stadsdeelbibliotheek gaan maken. Een trekpleister voor inwoners uit alle buurten van het stadsdeel, maar ook voor andere Amsterdammers ‘de omweg waard’. Extra mooi is dat we samen optrekken met FunX,  Oxville en El Hizjra, leuke organisaties met een enorm potentieel voor Nieuw West"

Het college van B en W maakte in juni 2021 bekend 14,2 miljoen euro te gaan investeren in een nieuw kunst- en cultuurcentrum in Nieuw-West, als onderdeel van de inhaalslag op het gebied van kunst en cultuur in dat stadsdeel. De invulling van Het Verhalenhuis wordt gezamenlijk verzorgd door de OBA, El Hizjra centrum voor Arabische kunst en literatuur, bioscoop Oxville Cinema en radiozender FunX. Het wordt een plek waar ruimte is voor het vertellen van verschillende verhalen, talentontwikkeling, ontmoeting en geletterdheid in alle vormen en talen. Er komt extra aandacht voor culturen die een grote rol spelen in de stad, maar in het culturele aanbod nog weinig vertegenwoordigd zijn.

Het gebouw van het Verhalenhuis moet een plek worden met aantrekkingskracht voor de hele stad. Een op maat gemaakt ontwerp van architect CIE weerspiegelt de ambities van het Verhalenhuis. Het transparante gebouw nodigt uit om binnen te lopen en staat in verbinding met de omgeving. Het Verhalenhuis krijgt een toegang naar de binnentuin. Het Verhalenhuis is onderdeel van nieuwbouwproject MIX, dat aan het Osdorpplein wordt gebouwd, op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor. Naar verwachting zal het Verhalenhuis in 2025 worden geopend.

Foto: De gevel van het Verhalenhuis aan het Osdorpplein, naar ontwerp van Architekten Cie.
Credits: Absent Matter 2022