Waar komt de bibliotheek van de toekomst in Zuidoost?

Gepubliceerd op: 20 november 2023 15:51

De voorbereidingen van de bibliotheek van de toekomst, OBA Next, zijn in volle gang. Na het besluit van Amsterdam om OBA Next te verplaatsen naar Zuidoost, zijn er op basis van nauwkeurig beschreven criteria 20 locaties onderzocht. Het Anton de Komplein en Kraaiennest sluiten het beste aan. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels het dagelijks bestuur Zuidoost om advies gevraagd zodat begin volgend jaar een definitieve knoop doorgehakt kan worden.

OBA Next is de bibliotheek die ingericht is naar de wensen van toekomstige bezoekers en gebruikers. Anders geformuleerd het behelst alles voor de komende generaties Amsterdammers. Next is zowel het nieuwe gebouw in Amsterdam Zuidoost, alsook het zogeheten innovatieprogramma waarin samen met de Amsterdammers wordt onderzocht wat een bibliotheek van de toekomst eigenlijk is! Wat doe je daar, wat vind je er en wie ontmoet je er?

OBA Next wordt een bibliotheek voor alle Amsterdammers uit de hele stad en metropool met een focus op wat de toekomst gaat brengen en hoe de bibliotheek hierop inspeelt. Het blijft een plek voor verwondering, ontmoeting, ontroering maar vooral ook een plek voor ontwikkeling en nieuwsgierigheid.

Er zijn inmiddels twee Next Labs opgezet in Amsterdam Zuidoost. Het komende jaar worden er meer Labs opgezet door de hele stad. In de Labs wordt samen met partners, onderzoekers maar vooral Amsterdammers onderzocht wat een bibliotheek in de toekomst is. Concepten worden in de Labs uitgedacht en gelijk ook getest. Dit innovatieprogramma is een belangrijk maar vooral ook heel erg inspirerend onderdeel van het totale project.

Het college van Burgemeester en Wethouders zal begin volgend jaar mede op basis van het advies van het dagelijks bestuur Zuidoost, een definitieve locatie voorleggen aan de gemeenteraad.

                                     Experimenteren en leren van elkaar. Met Studio 1104 en Next Lab Zuidoost