Afro-Bieb geopend in OBA Oosterdok: ‘Het is belangrijk om herkenning te vinden’

Gepubliceerd op: 15 september 2020 14:49

Op vrijdagavond 11 september is het feest in OBA Oosterdok: in het Huis van Alle Talen wordt de Afro-Bieb geopend, een boekenkast geheel in het teken van de Afrikaanse talen, culturen en literatuur. De opening valt samen met het Ethiopisch Nieuwjaar, en beide worden gevierd met een avondvullend festival met workshops, muziek en een gezamenlijk diner.

Fotografie: Jimena Gauna

OBA-directeur Martin Berendse opent de avond samen met initiatiefnemer Kibret Mekonnen, die zijn motivatie toelicht: ‘Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze mij vragen stellen als: waar kom ik vandaan, wat is mijn geschiedenis? In de Afro-Bieb kunnen zij die geschiedenis eindelijk ontdekken.’

Een groeiende collectie

In maart, vlak voor de coronacrisis, zat journalist en filmmaker Kibret Mekonnen aan een tafel bij de ingang van OBA Oosterdok en sprak hij bezoekers aan of zij wellicht boeken thuis hadden liggen die een mooie bijdrage zouden kunnen leveren aan de Afrobieb. Binnen twee dagen had hij 250 boeken verzameld: van culturele instellingen, OBA-bezoekers, en Afrikaanse stadgenoten. Inmiddels omvat de collectie 500 boeken: van literatuur van Afrikaanse schrijvers tot fotoboeken tot geschiedenisboeken. Een collectie die groeit, ook nu nog kunnen er boeken worden ingeleverd.

lees meer over de Afro-Bieb

Herkenning en representatie

‘Het is belangrijk om herkenning te vinden’, zegt Domenica Ghidei in haar lezing op de avond. ‘In de OBA is er om die reden bijvoorbeeld een speciale ruimte voor de LHBTQI+-gemeenschap vrijgemaakt. De bibliotheek had al wel boeken van Afrikaanse schrijvers, maar om die te vinden moet je al bekend met zijn met hun namen en kun je ze alleen vinden als je gericht op zoek gaat in de boekenkasten. Nu zijn deze boeken bij elkaar verzameld, en is er ruimte voor ontdekking en onderzoek op één plek. En het zijn niet alleen boeken óver Afrika, het zijn boeken die geschreven zijn door Afrikaanse schrijvers die uit de verschillende landen van het continent afkomstig zijn.’

Ook in de woorden van dichter en performer Jörgen Gario/UNOM weerklinkt die zoektocht naar herkenning en betekenis: ‘Niet alles wat je geleerd hebt is de waarheid. Waarheid heeft niet voor niets een meervoud.’ Hij neemt de bezoekers mee op een onderzoekende reis naar de relatie tussen taal en identiteit. Soms zingend, dan weer sprekend. De kern van Gario’s boodschap: in de gelaagdheid van taal, de herkomst, de klanken en de betekenis, kun je op zoek gaan naar jouw eigen waarheid, jouw eigen persoonlijke geschiedenis. 

Feestelijke afsluiting

Na de lezing en workshops is er ruimte voor festiviteiten: een modeshow, een diner van couscous en doro wot en livemuziek in het theater van Shashani & Namibian tales. De avond wordt afgesloten met Chibbo, een vreugdevuur dat traditioneel bij de Ethiopische nieuwjaarsviering wordt ontstoken. In verband met het coronavirus is dansen en zingen niet mogelijk, maar de ritmische djembémuziek sluit de avond feestelijk af.

Afro-Bieb Media-Café

Wil je nog meer te weten komen over Afrikaanse literatuur, film en identiteit? Kom dan dit najaar naar het Afro-Bieb Media-Café! Tijdens de boekpresentaties en filmavonden krijg je een verdiepend kijkje in de Afrikaanse cultuur.

bekijk het najaarsprogramma van de Afro-Bieb


lees meer nieuws van de OBA