Directeur dankt Amsterdammers voor steun aan de OBA

Gepubliceerd op: 18 december 2020 09:31

Begin november werd de OBA verrast door de gemeentebegroting met een aankondiging voor een extra bezuiniging vanaf 2023. In december bleek dat deze voorgenomen bezuinigingen worden ‘getemporiseerd’ om meer tijd te nemen voor een integraal plan voor de toekomst van de OBA. Lees de brief aan alle Amsterdammers van directeur Martin Berendse.

Eén Amsterdam, één OBA

Amsterdam, 18 december 2020


Beste Amsterdammers,

Heel veel dank voor alle hartverwarmende reacties op het gemeentelijke plan om structureel €1,5 miljoen te bezuinigen op de OBA! Op allerlei manieren – zoals de petities voor OBA Van der Pek, OBA Linnaeus, OBA IJburg en OBA Spaarndammerbuurt - heeft u laten weten dat iedere buurt een buurtbibliotheek verdient. Gisteravond zijn, dankzij alle steun, de bezuinigingen (voorlopig) uitgesteld door de gemeenteraad. We zien uw steun als een compliment voor onze medewerkers en samenwerkingspartners die zich -juist in deze lastige coronaperiode- extra inzetten.

Dichtbij kinderen, ouders en senioren
Net als voor u is voor ons het sluiten van buurtbibliotheken een schrikbeeld. Sinds onze oprichting ruim 100 jaar geleden, geloven we in ons buurtnetwerk. Alle kinderen, ouders en senioren in iedere buurt hebben recht op kennis, cultuur en informatie op loop- en fietsafstand. Zo helpen we mee aan gelijke kansen voor alle Amsterdammers. We kunnen het niet mooier zeggen dan onze burgemeester in haar State of the Region: we hebben perspectief nodig en daarbij hoort ‘een veilige wijk met een bieb, een buurthuis en een basketbalveld’.

OBA als (digitale) ontmoetingsplek
Weliswaar zijn de bezuinigingen voorlopig uitgesteld, maar we moeten nog hard aan de slag om de gemeente ervan te overtuigen de bezuinigingen definitief ongedaan te maken. Niet alleen voor onze buurtvestigingen, maar ook voor ons investeringsprogramma. Om er ook voor nieuwe en toekomstige generaties Amsterdammers te kunnen zijn, moeten we vernieuwen. Maar natuurlijk niet ten koste van onze oer-missie; het zal altijd blijven gaan om vrije informatie, vrije ontwikkeling en vrije samenkomst van Amsterdammers. Ongeacht hun sociale, economische, culturele of maatschappelijke achtergrond.

In de afgelopen weken is gesuggereerd de voorgenomen bezuinigingen te voorkomen ten koste van toekomstige investeringen. Dat is echter geen duurzame oplossing om de unieke rol van de OBA in de stad te behouden. Het gemeentebestuur heeft ons nu gevraagd om een integraal plan op te stellen. Voor ons moet zo’n plan uit de volgende vier onderdelen bestaan:

1. Een vitaal buurtnetwerk, waarbij we blijven uitgaan van de Amsterdam-norm: een OBA-vestiging per verzorgingsgebied van 30.000 inwoners. Door de groei van de stad heeft de OBA niet minder maar juist meer buurtvestigingen nodig. Door het gemeenteraadsbesluit van deze week kunnen al onze kleine buurtvestigingen open blijven. Het laatste goede nieuws is dat we door dit besluit -en samenwerking met onder andere de Sociale Maatschap- op de valreep een nieuw huurcontract voor OBA Buitenveldert konden tekenen. Hierdoor blijft ook deze vestiging behouden.

2. Stadsdeelbibliotheken, zoals OBA Bijlmerplein en de nieuwe OBA Nieuw-West, die mede dankzij onze samenwerkingspartners een unieke collectie, programmering en uitstraling hebben. Met OBA Nieuw-West (opening 2025) doen we recht aan de brede culturele belangstelling en nieuwe trots van dit stadsdeel, met in de nabije toekomst meer dan 200.000 inwoners.

3. Brede bibliotheekvoorzieningen voor de hele stad en regio, zoals OBA Oosterdok en OBA NEXT (opening 2027). In het Amsterdamse Kenniskwartier op de Zuidas komt er - naast kantoorbolwerken, wetenschappelijke instituten, hippe hubs & spaces - een publieke ruimte waar àlle Amsterdammers terecht kunnen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, verbindingen en inspiratie, en waar vrije toegang tot alle kennisbronnen en -technologie de norm is.

4. Het digitale fundament. De coronacrisis laat zien dat we digitalisering nodig hebben om de maatschappij draaiend te houden en met elkaar verbonden te blijven. Dit werkt alleen als iedereen mee kan doen. Daarom is de bouw van het digitale fundament van de bibliotheek voor de toekomst al begonnen. Ook dat is OBA NEXT. Nieuwe diensten, zoals oba.start (een persoonlijke digitale leeromgeving voor alle Amsterdammers) en oba.wijzer (de helpfunctie in ieders digitale leven) kunnen we al in de komende jaren bieden. Dit deel van OBA NEXT is wel gereed op de 750e verjaardag van Amsterdam in 2025.

Deze vier onderdelen horen bij elkaar en maken van het OBA netwerk een samenhangend geheel. Het ene onderdeel kan niet zonder het andere. Daar is nu en in de toekomst geld voor nodig. Cruciaal is dat de gemeente de OBA ziet en behandelt als een belangrijke nutsvoorziening. Voor nutsvoorzieningen moet je heel goed zorgen door de financiële bijdrage per inwoner overeind te houden en door te blijven investeren. In goede, maar juist ook in minder goede tijden. Laten we daarom samen alle Amsterdamse politieke partijen oproepen om een robuuste financiering voor de OBA als basisvoorziening op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s voor 2022.

Nogmaals hartelijk dank voor alle steun en onze allerbeste wensen in deze moeilijke periode. De komende weken zijn onze deuren helaas weer gesloten, maar we blijven doorwerken. Voor u, voor Amsterdam.

 

Namens alle OBA-medewerkers,

 

Martin Berendse, directeur

 

 

Fotograaf: Anke van der Meer