Bloomsbury Revisited

Gepubliceerd op: 29 oktober 2019 11:29

Deze miniserie van drie lezingen gaat terug naar het Engeland van het begin van de 20ste eeuw. Centraal staat Charleston Farmhouse, trefpunt van de Bloomsbury Group. Dit landhuis in Zuid-Engeland werd vanaf 1910 bewoond door kunstschilder Vanessa Bell (de zus van schrijfster Virginia Woolf) met haar drie kinderen en kunstenaar Duncan Grant. Samen maakten zij dit huis tot een prachtig gedecoreerde en warme ontmoetingsplek.

Vanessa Bell was de spil van de Bloomsbury Group. Beroemde tijdgenoten als haar zus Virginia Woolf, Roger Fry, John Maynard Keynes, Clive Bell, Lytton Stratchey en Dora Carrington waren vaste bezoekers.. 

De Bloomsbury Group is ontstaan in het huis in de Londense wijk Bloomsbury. Daar vonden jonge schrijvers, kunstenaars en intellectuelen elkaar in hun creativiteit en verzet tegen de behoudende Victoriaanse samenleving. Zowel in hun kunst als in hun levensstijl ging deze vriendengroep vergaande experimenten aan, die prachtige boeken, schilderijen en verhalen hebben opgeleverd.

In deze miniserie gaat het niet alleen over de baanbrekende avant-garde kunst van de Bloomsbury Group, maar ook over hun vriendschappen, liefdesrelaties en familieperikelen. 

Drie specialisten belichten ieder een ander aspect:

  • Op 21 november 2019 vertelt schrijver Rindert Kromhout over de drie kinderen van Vanessa Bell en het leven op Charleston, die ieder centraal staan in een deel van zijn trilogie.
  • Op 16 januari 2020 gaat literatuurhistorica Liesje Schreuders in op leven en werk van Virginia Woolf, de schrijfster van wereldberoemde romans als Mrs Dalloway en To the Lighthouse.
  • Op 26 maart 2020 sluit kunsthistorica Anjette van de Ven de serie af met een lezing over het werk van de Bloomsbury-kunstenaars en de producten van de Omega-workshops. 

Expositie: Charleston Dollhouse van Lot Kessels

Charleston Dollhouse van Lot Kessels is een (mini) replica van het bekende Charleston Farmhouse in East-Sussex in Engeland, de plek waar de befaamde Bloomsbury Group woonde en werkte. Deze prachtige miniatuur is te zien in de periode waarin de mini-serie Bloomsbury Revisted plaatsvindt.