OBA en Foam starten project: Amsterdam Vertelt

Gepubliceerd op: 1 augustus 2016 13:33

Het doel van het tweejarige project 'Amsterdam Vertelt' is het stimuleren van nieuwe ontmoetingen in de Amsterdamse wijken. Onder begeleiding van professionele fotografen en schrijvers gaan buurtbewoners samen aan de slag met fotografie en verhalen. 'Amsterdam Vertelt' brengt deelnemers niet alleen in contact met kunst en cultuur maar ook met hun eigen creatieve talenten, en met elkaar.

In vier Amsterdamse wijken maken buurtbewoners kennis met fotografie en schrijven: twee kunstvormen die bij uitstek geschikt zijn om verhalen te vertellen. Amsterdam Vertelt vindt plaats in de OBA-vestigingen; bekend terrein voor veel Amsterdammers. Daar start het wijkproject telkens met een reizende tentoonstelling met werken uit de collectie van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, waarbij masterclasses en workshops op verschillende niveaus worden aangeboden. De deelnemers werken gedurende acht weken aan een publicatie in de vorm van een echt magazine, met daarin de resultaten van het project. Amsterdam Vertelt wordt begeleid door professionele fotografen, schrijvers en museumdocenten die een sterke binding met de betreffende wijk hebben. 

Kick-off-project

Het samenwerkingsproject Amsterdam Vertelt start op vrijdag 2 september 2016 met de tentoonstelling OBA & Foam: Lezen van Beeld. Hierin presenteert Foam een selectie foto’s uit de eigen collectie in de expozaal in de Centrale OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam. Foto’s worden vaak als vanzelfsprekend voor ‘waar’ aangenomen, maar de betekenis van het beeld is vaak niet zo eenduidig als het lijkt. Wat gebeurde er vóór de opname? En wat één seconde later? Wat zegt dit over alle beelden die dagelijks op ons afkomen? De tentoonstelling OBA & Foam: Lezen van Beeld is tot en met 30 november te zien. Vervolgens reist het project inclusief tentoonstelling, diverse workshops en masterclasses langs OBA Reigersbos, OBA Banne, OBA Slotermeer en OBA Buitenveldert. Deelnemers kunnen zich via de OBA-vestigingen aanmelden.

Foam in de wijk

Foam kent een lange geschiedenis in wijkgericht werken, vanuit een groot gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voorbeelden van participatieprojecten in het verleden zijn West Side Stories, een pop up-locatie waarmee Foam zich vier jaar in Nieuw-West bevond als dé plek voor bewoners om hun creatieve talenten op het gebied van fotografie te ontdekken, en Twee keer kijken, een intergenerationeel fotografieproject in vier verschillende stadsdelen in Amsterdam. Tijdens dit project maken jong en oud kennis met elkaar én de wijk, door middel van fotografie. 

Amsterdam Vertelt wordt ondersteund door The Art of Impact, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (Amsterdam) en Stichting RCOAK.Foam en de OBA zijn vriend van Lang Leve Kunst.