De Week van Lezen en Schrijven is begonnen!

Gepubliceerd op: 7 september 2020 14:00

Van 7 t/m 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven (voorheen de Week van de Alfabetisering), de week waarin aandacht wordt gevraagd voor het probleem van laaggeletterdheid in Nederland. Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers.

Amsterdam telt ruim 150.000 laaggeletterden. Dit komt neer op één op de vijf Amsterdammers, in sommige stadsdelen (Zuidoost en Noord) is het zelfs één op de drie. Deze mensen kunnen minder goed mee kunnen doen in de maatschappij en dat levert veel problemen op. 

Heb jij moeite met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers? Bij de OBA zijn er verschillende activiteiten om te oefenen!

Nederlands leren lezen en schrijven in de OBA

Wil je oefenen met taal en inburgeren, computer, werk, of rekenen en geld? Uiteraard kun je bij de OBA terecht om te werken aan je basisvaardigheden. 

Taal en inburgeren

De Nederlandse taal leren, voor inburgering, werk of voor jezelf? Beter leren lezen en schrijven? Dat kan bij de OBA.

NT2-uur 
Oefen zelf met taal, rekenen of computeren op ons Leef en leerpunt. Wij helpen je op weg. Heb je vragen over taal, inburgeren of staatsexamens? Onze NT2-docent en het Taal Informatie Punt houden spreekuur. Je hoeft geen afspraak te maken.

meld je aan voor het NT2-uur

Taalcafé 
Wil je graag je Nederlands oefenen en verbeteren? En meer mensen leren kennen? Op een leuke manier oefen je samen de Nederlandse taal. Je praat met anderen of speelt een taalspelletje. Gezellig met koffie en thee. Dan is het Taalcafé echt iets voor jou!

meld je aan op oba.nl/taalcafe

Meeleesclub
Je kunt ook Nederlands oefenen bij de OBA Meeleesclub. Tijdens de OBA Meeleesclub wordt voorgelezen uit eenvoudige boeken, wordt gepraat over de inhoud van het boek en worden moeilijke woorden uitgelegd. Iedereen leest mee. 

bekijk de meeleesclub in de OBA-agenda

Heb je een vraag over taal of inburgeren?
Neem contact met onze taaldocent Petra:06 57 26 03 06 (whatsapp of voicemail).
Of stuur een e-mail naar leren@oba.nl.

Computer

Oefen met de computer, tablet of smartphone.

Hulp bij donorregistratie
Op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Iedereen die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente wordt in het donorregister geregistreerd met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Je kunt er ook voor kiezen om geen donor te zijn, dat moet je dan op tijd doorgeven. Van 9 tot en met 15 september geven we in samenwerking met Cybersoek in vijf vestigingen workshops ‘Hulp bij donorregistratie’ waarin je leert hoe je je keuze kunt doorgeven. 

lees meer over hulp bij donorregistratie

EHBO: Eerste Hulp Bij Online
Krijg gratis een-op-een hulp bij al je computervragen. Ontdek de mogelijkheden van het internet om contact te houden met familie en vrienden op afstand. Leer online boodschappen te doen. Of om je online te vermaken met YouTube, Netflix en leuke spelletjes. Ook voor vragen over de digitale overheid (DigID) kun je op het spreekuur terecht.

kijk op oba.nl/ehbo

Rekenen en Geld

Oefen met rekenen, internetbankieren, IBAN en leer meer over omgaan met geld.

Oefenuur
Oefen zelf met taal, rekenen of computeren. En krijg antwoord op je vragen. Oefen zelf op de computer. De OBA begeleider helpt je. Werk op je eigen niveau en in je eigen tempo.

lees meer over het Oefenuur

Online Leef en leerpunt
Wil je liever zelf thuis oefenen? Zoek je actuele tips en uitleg? Hier vind je links naar goede websites. 

bekijk de oefenwebsites

Vrijwilliger worden?

Zou je het leuk vinden om voor de klas te staan en Amsterdammers te helpen met taal, rekenen, digitale vaardigheden of administratie? Ze iets bij te leren waarmee ze verder kunnen? Dan is lesgeven wellicht iets voor jou! Kom speeddaten met vrijwilligersorganisaties in OBA Oosterdok en ontdek of dit misschien iets voor jou is. 

lees meer en meld je aan als vrijwilliger


lees meer nieuws van de OBA