Een workshop Schrijven in de OBA

Gepubliceerd op: 23 juni 2016 09:36

Er wordt op mij gewacht voor een workshop Schrijven in OBA Linnaeus, het pand dat ik bij eerder passeren herkende als de voormalige Albert Heijn waar ik ooit boodschappen deed.

Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat niks herinnert aan de vroegere winkel; de bibliotheek van nu is te herkennen aan de rekken, tafels, computers, balie en het vertrouwde logo. Bij aanmelding zie ik een deur met ‘Verboden Toegang’. Daar zal het zijn. Inderdaad vindt voorbij die deur de workshop plaats waarvoor ik kom. Een grote etalageruit geeft zicht op buiten.

Jonge zusjes

Negen mensen zitten rond de tafel met aan het hoofd Eva en Renee Kelder. Zij zijn inmiddels aan hun tweede boek bezig en zij geven vanmiddag de workshop. Ze werken samen als De Schrijvende Zusjes en dat snap je helemaal als je goed naar hun gezichten kijkt. Ik schat hen op dertigers en ze zijn deze middag de jongsten. Sommige cursisten kennen elkaar van een eerdere bijeenkomst. Ook eerstelingen zoals ik worden hartelijk welkom geheten.

1-0

In het kennismakingsrondje vertelt iedereen over zijn schrijfervaring. Die blijkt divers, sommigen hebben een blog. Vrouwen zijn in de meerderheid. Er is één man, die het voetbal van België gelaten heeft voor wat het is. Tram 9 passeert als op een gewone zaterdagmiddag.

Depressies voorkomen

Als motivatie voor hun aanwezigheid hier, noemen veel cursisten de zwaarte en eenzaamheid van het thuiswerken in hun eentje. Daar springen De Schrijvende Zusjes met de workshop op in. In OBA Linnaeus, en binnenkort ook in OBA Waterlandplein.

Tips

We gaan toe naar de opdracht van vanmiddag over ‘spanning’. Het duurt even voor iedereen in de gaten heeft dat daarmee iets anders wordt bedoeld dan die van de detectives, waarnaar, door wie niet van voetbal houdt, de hele maand kan worden gekeken. Spanning wordt opgeroepen door informatie langzaam prijs te geven, door steeds meer uit te pakken over de plot, door tijdsdruk te creëren. Door vertragen en versnellen.

Nieuwe opdracht

De tips worden geprojecteerd en iedereen neemt driftig over met OBA-pen of smartphone. De opdracht is: schrijf een spannende scene die veel vragen oproept, maar weinig antwoorden geeft. Kies zelf vorm en stijl en beslis of het bloedstollend wordt of klein psychologisch drama. Iedereen gaat meteen aan de slag in het OBA-schrift. Verdere uitleg hoeft niet, de cursisten zijn vertrouwd met schrijven. Drie kwartier wordt er geconcentreerd gewerkt.

Hardop

Daarna leest iedereen zijn verhaal voor. Het is leuk om aandachtig te luisteren, te horen hoe de schrijvers er min of meer in geslaagd zijn de tips te verwerken. Hoe sommigen ons laten lachen, hoe een verhaal klopt met wat de schrijver over zichzelf vertelde. Eén deelnemer verrast met een verhaal waarin de hoofdpersoon geen mens is. Kan ook! Velen hebben geput uit eigen ervaring, ieder verhaal is eigen en anders. Het blijkt inspirerend en brengt stoelpoten prettig aan het wankelen.

Details

In hun commentaar op de verhalen gaan nieuwe tips van Eva en Renee schuil. Dat een personage best meteen een naam kan krijgen. Dat details heel precies moeten worden benoemd. In iemands verhaal figureert niet zomaar een tas, het is er één van Albert Heijn. De geslaagde zinnen worden steeds wel door iemand gehoord en bij onduidelijkheid worden meteen vragen gesteld.

Volgend Schrijfcafé verder!

Margaretha Louwers

 

Bloggen & vloggen voor de OBA

Dit verslag is geschreven door één van de vrijwillige verslaggevers van de OBA. Lijkt het jou ook leuk om content te maken voor oba.nl? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar webredactie@oba.nl.