Eerste paal geslagen voor uitbreiding Theater de Omval en OBA Diemen

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021 14:18

Woensdag 20 oktober is de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van Theater de Omval en OBA Diemen. Wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur deed dat in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Theater de Omval, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het bouwteam van SBB Ontwikkelen en Bouwen. Met de uitbreiding van Theater de Omval ontstaat een bruisend cultureel centrum waarin de twee grootste cultuuraanbieders in Diemen: het theater en de bibliotheek (OBA Diemen), samen te vinden zijn naast aantrekkelijke horeca en andere culturele en maatschappelijke organisaties.

‘We zijn nu begonnen aan de realisatie van een bijzonder project in het centrum van Diemen’, aldus wethouder Jeroen Klaasse. ‘Door de samenwerking van het theater en de OBA in één gebouw zal dit een echte culturele huiskamer van Diemen zijn, waar zeven dagen per week van vroeg tot laat iets te doen is. We grijpen meteen de kans aan om het bestaande gebouw nog beter geschikt, duurzamer en comfortabeler te maken voor andere gebruikers van De Omval, waaronder het Grand Café in de foyer, Muziekschool Diemen, Studio DMN en Welzijn Diemen.’

‘Voor Theater de Omval is de start van de bouw een grote stap in de richting van nóg meer cultuur in Diemen. Wij kijken uit naar het moment waarop we in één gebouw kunnen gaan samenwerken met de bibliotheek en onze films kunnen gaan vertonen in de nieuwe zaal. Daarvoor nemen we het ongemak van de verbouwing graag voor lief’, aldus Michiel Hatenboer, zakelijk directeur Theater de Omval.

OBA-directeur Martin Berendse: ‘De eerste paal is de start van onze nieuwe huisvesting met Theater de Omval. Door als OBA en theater samen te werken en samen te wonen, creëren we een nieuwe ontmoetingsplek voor alle Diemenaren. We hebben dit jaar al mogen vieren dat de OBA precies 50 jaar in Diemen zit. We kijken ernaar uit om samen met Theater de Omval de volgende 50 jaar in te gaan!’

Kosten

Het uitbreiden van de Omval drukt beperkt op de gemeentelijke begroting. Dat was voor de gemeente ook een belangrijke overweging om voor het project te gaan. De kapitaallasten van het krediet worden hoofdzakelijk gedekt door de huur die de bibliotheek aan de gemeente gaat betalen en een deel van het extra krediet door het verlagen van de structurele subsidie aan theater de Omval. Dankzij de duurzaamheidmaatregelen wordt ook flink bespaard op de beheerskosten van de Omval. Voor de bibliotheek geldt dat zij ook kosten besparen, waaronder de huur.

Planning

De uitbreiding wordt aan de achterzijde van Theater de Omval gerealiseerd. De oplevering van het totale project wordt eind van de zomer 2022 verwacht. Voor degene die alvast een blik willen werpen op het vernieuwde theater; een 3D-video is beschikbaar waarin de kijker in vogelvlucht wordt meegenomen door het ontwerp voor de uitbreiding en verbouwing. De video wordt ook vertoond in het theater.