OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Expo Abacus van Bilal Chahal in OBA Oosterdok

Gepubliceerd op: 20 januari 2020 15:22

De nieuwste kunstvorm van Bilal Chahal, 'Abacus, variations on a theme', staat van 30 januari tot en met 1 maart 2020 in OBA Oosterdok. Deze artistieke en technische installatie heeft als thema het telraam en is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de OBA. Eerder heeft het kunstwerk in het Art College van Xiamen in China gestaan. De tentoonstelling wordt op 30 januari om 18.00 uur geopend door Patrick Healy.

Met de installatie Abacus onderzoekt Chahal rekenkundige systemen en de rol die deze systemen spelen in verschillende culturen. Elke bal van het telraam heeft een eigen waarde en speelt dan ook een andere rol in het geheel. Deze symboliek projecteert Chahal vervolgens op mensen en het leven. 

Het idee voor de installatie is ontstaan tijdens zijn verblijf in Xiamen (China) in samenwerking met de Chinese European Art Centre en de Xiamen University. Ook de techniek is in Xiamen ontwikkeld. De matte witte ballen die in het kunstwerk worden getoond, bijvoorbeeld, zijn gemaakt van speciale klei en worden meerdere malen op hoge temperaturen gebakken.

Over Bilal Chahal

Bilal Chahal (Tripoli, 1978) is opgegroeid in Libanon en Curaçao. In dit laatste land ontwikkelde hij zich als kunstenaar. Het werk van Chahal wordt beïnvloed door de lessen die hij kreeg van zijn leraren Luigi Pinedo, die hem alles leerde over schilderen met olieverf, Raed Selman, die hem stimuleerde meer vrij en met acryl te gaan schilderen en Ria Houwen, die zijn eigen signatuur tot ontwikkeling liet komen. 

Chahal wil vooral vernieuwen en laat artistieke en technische innovaties hand in hand gaan. Hij maakt abstract werk dat varieert van ogenschijnlijk eenvoudige, maar bij nader inzien ingewikkeld opgebouwde monochrome doeken, heldere kleurrijke schilderijen, foto- en videokunst, keramische sculpturen en installaties.

Opening tentoonstelling

De tentoonstelling wordt op 30 januari om 18.00 uur geopend door Patrick Healy. Healy is senior researcher bij de TU Delft (Delft School of Design, Faculty of Architecture). Tevens is hij verbonden aan de Free International University Amsterdam als titular professor. Daarnaast is hij kunstcriticus en essayist. De opening is openbaar.

Na de tentoonstelling in OBA Oosterdok, exposeert Chahal in Museo de Arte Moderna in Bogotá (Colombia). Ook is hij te zien bij de Pilotenkeuche in Leipzig en later dit jaar in galerie Kunst Kan... in Amsterdam.

30 januari 2020 - 18:00 uur
OBA Oosterdok

Foto Abacus: Chahal Art
Foto Bilal Chahal: Olga Lucia Jordán