Expositie: Gijsen, flikker op!

Gepubliceerd op: 16 juni 2016 15:30

Dankzij de conservatieve bisschop Gijsen ontstond de eerste Roze Zaterdag. De expositie 'Gijsen, flikker op!' toont het verhaal achter Roze Zaterdag. Vanaf nu is deze prikkelende expositie bij de OBA te zien.

In 1979 jaagt bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland de stuipen op het lijf - en veel katholieken de kerk uit - met zijn oerconservatieve en bijna dogmatische uitspraken over het 'echte' katholieke geloof. Hij is tegen de pil, tegen abortus, tegen echtscheiding, vóór het gezin en vooral heel erg tegen homoseksualiteit. Een grote groep homoseksuelen besluit te gaan demonstreren in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstaat daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag.

De eerste roze zaterdag

Meer dan 4000 mensen lopen mee, waaronder ook geestelijken en priesters. De spandoeken met uitspraken als ‘Gijsen Flikker op’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’ zijn niet van de lucht. De solidariteit met de verguisde homoseksuelen is groot, veel katholieken scharen zich achter het protest en er komen honderden steunbetuigingen uit het land. Zonder de conservatieve bisschop was er dat jaar geen eerste Roze Zaterdag in Limburg geweest, die uiteindelijk mede aan de basis heeft gestaan van de emancipatie van homoseksuelen in Nederland.

Expo Gijsen, flikker op!

In de Expozaal van de Centrale OBA zijn filmverslagen te zien, een documentaire door de regionale Limburge omroep L1, veel foto's uit privéarchieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici. 

Samenwerking

De tentoonstelling is ontwikkeld door Centre Céramique Maastricht en dankzij samenwerking tussen de OBA en IHLIA van 17 juni tot en met 14 augustus te zien in de Expozaal van de Centrale OBA.