Fleecetrui wordt kunstwerk in de OBA

Gepubliceerd op: 26 maart 2019 14:31

Op 4 april opent Fashion Machine de tentoonstelling Fleece afterlife; nieuwe toepassingen voor de afgedankte fleecetrui. Tijdens de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een enorm fleecekunstwerk.

Fashion Machine vraagt op deze manier aandacht voor het plastic probleem in de mode-industrie. De tentoonstelling is tot en met 23 juni te zien in OBA Oosterdok.

Fleece wordt massaal afgedankt en is de minst populaire stof om te recyclen. Hoewel het materiaal van gerecyclede plastic flessen wordt gemaakt, is het een bron van microvezelvervuiling in oceanen en drinkwater. Voor kunstenaar en modeontwerper Conny Groenewegen aanleiding de fleecetrui in een heel ander daglicht te plaatsen. 

Tijdens de tentoonstelling vindt een aantal afgedankte kledingstukken een nieuwe bestemming. Dit gebuert door fleecetruien te vervaardigen tot een breiwerk. Zo ontstaat een tastbaar symbool voor de enorme omvang van het afval van de kledingindustrie. Het nutteloze materiaal verandert in een fashion monument met een activistische uitstraling. Van 2 tot en met 4 april kun je zelf meewerken aan dit bijzondere modekunstwerk.

Conny Groenewegen

Het in de publieke ruimte aandacht vragen voor dit onderwerp is een deel van de activiteiten van Conny Groenewegen. Als ontwerper ontwikkelt en creëert ze gebreide materialen voor kledingcollecties en ruimtelijke toepassingen. Daarnaast wil zij ook materialen 'weg ontwerpen' door het ontwikkelen van ideeën en methodes voor nieuwe mode- en designtoepassingen.

Opening met Aynouk Tan

De officiële opening van de tentoonstelling is op 4 april van 17.30 tot 19.30 uur in de expositieruimte in OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 en wordt verricht door Aynouk Tan, Fashion & Identity Muze.

De tentoonstelling loopt tot en met 23 april en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de OBA.

Meewerken aan het kunstwerk kan van 2 tot en met 4 april van 10.00 tot 18.00 uur, meld je aan via: touch@fashionmachine.org

Beeld: Mediamatic