OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Freek de Jonge geeft de OBA een cadeau

Gepubliceerd op: 20 augustus 2019 13:29

Freek de Jonge viert zijn 75ste verjaardag met een cadeau aan de OBA. Op zijn geboortedag 30 augustus, reikt De Jonge om 12.00 uur de unieke en indrukwekkende box 'Neerlands Hoop In Bange Dagen' uit aan Job Cohen, voorzitter de Raad van Toezicht van de OBA. De box, bestaande uit 3 boeken, 9 dvd's, 3 cd's en 1 EP, wordt opgenomen in de collectie van de OBA en is vervolgens beschikbaar voor een breed publiek. Later volgen ook de andere bibliotheken in Nederland.

Freek de Jonge vormde samen met Bram Vermeulen tussen 1968 en 1979 het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Samen veranderden ze het aanzicht van het Nederlandse cabaret voorgoed door een combinatie van bravoure, humor, vindingrijkheid en muzikaliteit, toegespitst op de actualiteit van toentertijd. De oeuvrebox van Neerlands Hoop is dan ook een naadloze weergave van het tijdsbeeld van Nederland in de jaren 70 en 80 en verdient om die reden een plek in de collectie van de OBA.

Continu vernieuwen

Na Neerlands Hoop werkte de 75-jarige De Jonge vooral solo. Hij staat erom bekend door grenzen heen te breken en continu te vernieuwen. De Jonge wil namelijk niet het gevoel krijgen zichzelf te imiteren en gaat daarom steeds nieuwe uitdagingen aan. Een 'rode draad' is er meestal nog wel, vaak de kritische blik op de maatschappij als kapstok. Bevangen als hij is door de magie van theater, maakt hij dan ook graag gebruik van de mogelijkheid om telkens opnieuw te kunnen beginnen. 

Kijktip

Ter gelegenheid van zijn verjaardag wordt op 2 september om 20.25 uur in de documentaireserie 2Doc de film ‘Freek’ van de jonge filmmaker Dennis Alink uitgezonden op NPO2.