Gemeente Amsterdam en de OBA samen in de strijd tegen desinformatie

Gepubliceerd op: 27 oktober 2021 11:03

Spelenderwijs digitaal weerbaar worden, dat is de bedoeling van het interactieve spel HackShield in de Bieb. Op dinsdag 9 november lanceren de OBA, ProBiblio, HackShield en de gemeente Amsterdam deze nieuwe AR-game voor kinderen van 8-12 jaar. Samen met hoofdpersoon Lux en de Cyber Agents van HackShield leren jonge spelers hoe je desinformatie herkent en omgaat met nepnieuws.

HackShield is een online spel over cybercriminaliteit. Via deze game worden kinderen opgeleid tot Junior Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Met de gemeente Amsterdam, de OBA en bibliotheekorganisatie Probiblio is nu een speciale game ontworpen voor bibliotheken: HackShield in de Bieb. Hiermee willen partijen de informatievaardigheden van kinderen tussen de 8 en 12 jaar vergroten en zo bijdragen aan het digitaal burgerschap bij kinderen en hun directe omgeving. 

Samen op zoek in de bibliotheek

In de nieuwe Augmented Reality-game draait het om het (kwade) volk van Stolas, dat mensen dom wil houden door desinformatie te verspreiden en kennis te vernietigen. Het (goede) volk van hoofdpersoon Lux moet dat voorkomen. Maar hoe doe je dat in het huidige gedigitaliseerde tijdperk? De spelers van de game zijn Cyber Agents die Lux gaan helpen. Met opdrachten op een tablet gaan kinderen in kleine groepjes de bibliotheek in, op zoek naar antwoorden. Als ieder groepje (binnen de tijd) de goede antwoorden vindt, krijgt het een stukje code. Alle codes samen vormen de oplossing van de game. 

Lancering tijdens de Week van de Mediawijsheid

Op dinsdag 9 november, tijdens de Week van de Mediawijsheid, vindt de feestelijke lancering plaats van HackShield in de Bieb. In het OBA Theater (OBA Oosterdok) ontvangt Tim Murck drie schoolklassen om te praten over nepnieuws en desinformatie via internet. Na de officiĆ«le opening nemen de drie schoolklassen het tegen elkaar op. Op de Jeugdetage gaan zij met tablets op pad. Welke klas kan het snelst het volk van Stolas verslaan? 

Met je klas HackShield in de Bieb spelen

Alle opdrachten in deze nieuwe AR-game zijn gekoppeld aan leerdoelen en competenties in het primair onderwijs. Het gaat dan om desinformatie herkennen, zoektermen bepalen die de juiste informatie kunnen opleveren en de informatie in de bibliotheek opzoeken. Via het aanbod van OBA School kunnen scholen een afspraak boeken om HackShield in de Bieb te komen spelen.