Gemeenteraad stemt in met de ontwikkeling van OBA NEXT

Gepubliceerd op: 10 juli 2019 14:37

De OBA kan aan de slag met een nieuwe vestiging aan de Zuidas, zo heeft de gemeenteraad van Amsterdam donderdag 11 juli besloten. In het Kenniskwartier vlakbij station Amsterdam Zuid wil de OBA in 2025 een nieuwe locatie openen.

Martin Berendse, directeur OBA: “We zijn blij met deze positieve uitkomst. Bij station Amsterdam Zuid ontstaat de komende jaren een tweede stadscentrum. Daar hoort een open publieke voorziening bij. OBA NEXT zoekt verbinding met alle Amsterdammers en draagt bij aan een verbonden, inclusieve stad.”

In de plannen voor OBA NEXT komen drie ambities samen: een openbare bibliotheek die is ingericht op de toekomst van kennis en informatie, een cultureel en maatschappelijk hart voor de Zuidas en een programma dat is gericht op een leven lang leren, data- en mediawijsheid en digitale weerbaarheid voor álle Amsterdammers.

Aanwezig in de hele stad

De OBA gaat de komende jaren ook investeren in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Daar komen nieuwe locaties of worden de bestaande vestigingen uitgebreid met aanbod dat zich richt op jong talent, andere talen/culturen en op samenwerking met maatschappelijke organisaties in wijk en buurt.

Berendse: “Met OBA NEXT onderzoeken we onze digitale toekomst. Dat doen we samen met onze partners, zoals de Vrije Universiteit. Het OBA NEXT-aanbod richt zich op digitale geletterdheid en datawijsheid, en sluit aan bij de uitdagingen van onze digitaliserende samenleving. Alle Amsterdammers krijgen hier de mogelijkheid om de vaardigheden te leren die nodig zijn voor hun toekomst.”

Motie SP en PvdA aangenomen

Eén motie is aangenomen: die van de SP en de PvdA. Zij vragen "om een uitgebreid maar laagdrempelig cursusaanbod in OBA NEXT te programmeren voor het wegwerken van (digitale) laaggeletterdheid en taalachterstand en het ontwikkelen van digitale vaardigheid, nodig voor de toekomstige arbeidsmarkt." Beide partijen willen dat OBA NEXT dit aanbod toegankelijk maakt voor alle Amsterdammers.