Genieten van de kracht van verhalen

Gepubliceerd op: 8 oktober 2019 16:29

Op 4 oktober werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. In de OBA lazen Maarten Spanjer, Sjaak Swart en Ajouad el Miloudi voor aan ouderen uit Amsterdam.

Genieten van de kracht van verhalen

Met zichtbaar plezier genoten de ouderen van het landelijke Voorleeslunchverhaal van Maarten Spanjer. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met onze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de OBA haar belangrijke rol in het sociale domein.

Nationale Ouderendag

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Voorleeslunchverhaal

Het Nationale Voorleeslunchverhaal 2019 is geschreven door Maarten Spanjer. Zijn verhaal nodigde de ouderen uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Afgelopen jaren schreven Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015) het Voorleeslunchverhaal.

De OBA voor senioren

De OBA wil een laagdrempelige ontmoetingsplek plek zijn voor de groeiende groep kwetsbare senioren in Amsterdam en deze senioren aangesloten houden op de snelle ontwikkelingen in onze maatschappij. In diverse vestigingen organiseert de OBA daarom wekelijks gratis seniorenactiviteiten zoals lezingen, tablet- of computerlessen en creatieve bijeenkomsten.

foto's Maarten Spanjer en Sjaak Swart © Jõrgen Koopmanschap
foto Ajouad el Miloudi © Julie Hrudova