Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

In juli tweede druk gratis boek 'Amsterdam en het slavernijverleden'

Gepubliceerd op: 4 juni 2021 12:15

Bezoek je in juli OBA Oosterdok, OBA de Hallen, OBA Javaplein, OBA Bijlmerplein, OBA Slotermeer, OBA CC Amstel of OBA van der Pek? Dan kun je het gratis boek ‘Amsterdam en het slavernijverleden’ meenemen.

Dit boek vertelt welke rol Amsterdam precies speelde in de wereldwijde slavenhandel en slavernij en over de doorwerking in onze huidige samenleving. Door lessen uit het verleden te delen, kunnen Amsterdammers aan een gezamenlijke toekomst werken.

De uitgave brengt onze hele slavernijgeschiedenis in beeld. Het boekje 'Amsterdam en het Slavernijverleden' laat onder meer zien hoe belangrijk de rol van Amsterdamse stadsbestuurders was. Daarnaast wordt duidelijk hoe al vanaf het begin tot slaaf gemaakte mensen in opstand kwamen tegen hun onderdrukker, soms met succes. Verder vertelt het boek hoe racistische denkbeelden – bedacht om de slavernij te rechtvaardigen – tot op de dag van vandaag doorwerken. Ook is er aandacht voor ‘vergeten’ onderwerpen, zoals de slavernij in de Oost. 

Komende maanden besteedt Amsterdam op veel manieren aandacht aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan op onze stad nu. 

Van de eerste druk zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Na 1 juli is de tweede druk te vinden in de OBA-vestigingen.

Meer weten? Kijk op amsterdam.nl/slavernijverleden

 

bekijk hier de openingstijden van onze vestigingen

Ook online beschikbaar

Ben je even niet in de buurt, grijp je net naast een exemplaar of wil je het boek in alle rust kunnen lezen op je telefoon, tablet of e-reader? Goed nieuws: het boek Amsterdam en het slavernijverleden is ook digitaal beschikbaar als PDF.

download het boek Amsterdam en het slavernijverleden (PDF)


lees meer nieuws van de OBA