Historicus Jona Lendering wint Theodor Award 2016

Gepubliceerd op: 14 juni 2016 13:12

OBA Live-presentator Theodor Holman reikt op donderdag 23 juni in OBA Javaplein de Theodor Award 2016 uit aan historicus Jona Lendering. De lofrede die bij de prijs hoort wordt uitgesproken door collega-historicus Wim Berkelaar.

Lendering neemt de prijs in ontvangst tijdens een feestelijke uitzending van OBA Live die rechtstreeks vanuit OBA Javaplein wordt uitgezonden.

Theodor Award

De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende bekroning voor een uitzonderlijke kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een moedig journalist. Eerdere winnaars waren onder andere Jelle Brandt Corstius (2009), Midden-Oosten correspondente Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013) en filosoof en schrijver Sebastien Valkenberg (2015).

Strijd tegen verschraling

Dit jaar gaat de prijs naar Jona Lendering (51) vanwege zijn publicaties over het belang van het klassieke erfgoed en voor zijn niet-aflatende strijd tegen de verschraling van onze cultuur. Hij publiceert via oude media maar ook regelmatig op nieuwe podia zoals zijn weblog op mainzerbeobachter.com met kritische en aanstekelijke blogs over zijn vak. Daar zoekt hij ook actief contact met zijn publiek: 'De wetenschap moet veel meer investeren in echte communicatie met de samenleving!'.

In gesprek

Theodor Holman gaat op 23 juni in OBA Live met Jona Lendering in gesprek over oudheidkunde, goede en slechte informatie, de plicht om verantwoording af te leggen aan de samenleving, oudheidkundecelebraties in televisieprogramma’s, pseudowetenschap en over zijn opvatting over zijn mooie vak: 'Ik beschouw de bestudering van de oudheid als serieuze intellectuele activiteit!'.

Over OBA Live

OBA Live komt donderdag 23 juni van 17.00 tot 18.00 uur rechtstreeks vanuit OBA Javaplein. De andere gasten zijn columniste Elma Drayer en literair publicist Onno Blom met hun eigen rubrieken. Publiek is van harte welkom. De uitzending is ook te bekijken via oba.nl/obalive. OBA Live is een voortzetting van het voormalig radioprogamma OBA Live van Human op NPO Radio 1. OBA Live wordt nu als culturele talkshow van de OBA iedere drie weken uitgezonden vanuit OBA Javaplein.