HVA-studenten leren je zoeken met zelfbouwzoekmachine en chatbot

Gepubliceerd op: 19 juni 2017 15:34

Hoe werkt een zoekmachine eigenlijk? Hoe beïnvloed je de resultaten? En kun je een robot inzetten om het zoeken te ondersteunen? Slim online zoeken is een van belangrijkste vaardigheden voor de 21-ste eeuw.

Vijf slimme studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werken de komende weken aan zelfbouwzoekmachine OBAchine voor jeugd, waarbij je op speelse en visuele wijze leert over zoeken en vinden. Ook werken zij aan de chatbot rOBAt die na een vraag, informatie uit de OBA terugkoppelt.

Beide projecten zijn vanuit de OBA als opdrachtgever aangeboden voor de minor ‘Webdevelopment’ van De HvA opleiding Communication and Multimedia Design (CMD).

Samenwerking

Van deze samenwerking plukken beide partijen de vruchten, zo blijkt uit het verslag van de studenten:

‘We zijn ontzettend blij met de OBA als opdrachtgever; we hebben in de drie jaar dat we deze opleiding volgen nog niet zo’n enthousiaste en betrokken opdrachtgever gehad.  De eerste twee weken hebben we besteed aan het uitdenken van de concepten en het onderzoeken van de beste manier om de applicaties op te bouwen. Wat ons veel heeft geholpen is dat wij wekelijks met 80 middelbare scholieren uit onze doelgroep konden testen. Dat hebben we in de derde week gedaan door middel van een MVP (Minimum Viable Product). De inzichten die daar uit voortgekomen zijn gebruiken we voor de volgende iteratie.’

Neem een kijkje

Op oba.nl/zandbak zijn de twee applicaties te vinden. OBAchine en rOBAt staan daar live in ruwbouw, dus niet alles werkt. Maar kijk vooral mee en geef feedback.

Zelf een goed idee voor een applicatie?  Mail naar Mark Vos: m.vos@oba.nl