HvA-studenten leren je zoeken met zelfbouwzoekmachine en chatbot

Gepubliceerd op: 19 juni 2017 15:34

check de apps

Hoe werkt een zoekmachine eigenlijk? Hoe beïnvloed je de resultaten? En kun je een robot inzetten om het zoeken te ondersteunen? Slim online zoeken is een van de belangrijkste vaardigheden voor de 21-ste eeuw.

Vijf slimme studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelden in de laatste vijf weken zelfbouwzoekmachine OBAchine voor jeugd, waarbij je op speelse en visuele wijze leert over zoeken en vinden. En chatbot rOBAt, die relevante informatie uit de OBA opzoekt.

Beide projecten zijn door de OBA als opdrachtgever aangeboden voor de minor ‘Web Development - Everything Web’ van De HvA opleiding Communication and Multimedia Design (CMD).

OBAchine

OBAchine is een applicatie waarmee kinderen zelf hun eigen zoekmachine kunnen samenstellen, om zo het leren zoeken te stimuleren. De zoekmachine put uit de databronnen van de OBA, waardoor de applicatie ook echt als zoekmachine kan worden gebruikt.

rOBAt

rOBAt is een chatbot die je kan helpen met al je vragen omtrent de OBA. Ben je je pas kwijt? Wil je weten wat het telefoonnummer is van OBA Banne? Wil je dat ene nieuwe boek van Nicci French, maar weet je de titel niet meer precies? Vraag het rOBAt.

check de apps

Samenwerking

Van deze samenwerking plukken beide partijen de vruchten, zo blijkt uit het verslag van de studenten: ‘We zijn ontzettend blij met de OBA als opdrachtgever; we hebben in de drie jaar dat we deze opleiding volgen nog niet zo’n enthousiaste en betrokken opdrachtgever gehad. Wat ons veel heeft geholpen is dat wij wekelijks met 80 middelbare scholieren uit onze doelgroep konden testen. De inzichten die daar uit voortgekomen zijn gebruiken we voor de volgende iteraties.’

Ook de OBA is positief: 'Team HvA heeft in vijf weken laten zien dat zij autonoom uitstekend kunnen leveren, samenwerken en de opdracht van de opdrachtgever kunnen vertalen naar IRL toepassingen waar wij als OBA ook echt iets aan hebben. Wij zijn zeer tevreden over de werkhouding, kennis en opgeleverde resultaten', aldus intern opdrachtgever Mark Vos.

Probeer zelf

Op oba.nl/apps zijn de twee applicaties te vinden. OBAchine en rOBAt staan daar live als beta. Het zijn prototypes en het kan dus zijn dat sommige functionaliteit niet volledig werkt. Maar kijk vooral mee en geef feedback.

OBA-API

OBAchine en rOBAt worden ontwikkeld op de API van de OBA. Er kan met een zoekopdracht gezocht worden in alles wat de OBA te bieden heeft zoals collectie, activiteiten, databases, zowel intern als extern. De API is ontwikkeld om de gehele inventaris makkelijk te kunnen ontsluiten en nieuwe toepassingen en inzichten te kunnen realiseren. De API doet dus dienst als de 'klassieke' zoekfunctie en als gereedschap om toepassingen voor de OBA te bouwen.

Toepassingen kunnen in opdracht worden gegeven, maar het staat natuurlijk ook vrij om zelf te ontwikkelen op de API. Voor meer informatie en/of keys: m.vos@oba.nl.