Inktspotprijs 2016

Gepubliceerd op: 14 augustus 2016 08:37

De Inktspotprijs 2016, de prestigieuze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, is uitgereikt aan Peter van Straaten. Vanaf woensdag 28 september zijn alle cartoons te bewonderen in de Centrale OBA.

De Inktspotprijs wordt jaarlijks georganiseerd door stichting Pers & Prent. De jury bestond dit jaar uit Dominique van der Heyde, Theodor Holman en Ionica Smeets. Zij bogen zich deze zomer over de 100 allerbeste cartoons van het afgelopen jaar en maakten 27 september de winnaar bekend.

Tentoonstelling in de OBA

De werken van 40 tekenaars zijn vanaf woensdag 28 september in de fotogalerij van de Centrale OBA van dichtbij te bewonderen. Er hangen spotprenten van bekende Nederlandse (politieke) tekenaars zoals Joep Bertrams (winnaar 2015), Jos Collignon, Tom Janssen, Len Munnik, Ruben Oppenheimer, Siegfried Woldhek en van de winnaar, de inmiddels 81-jarige (maar nog altijd tekenende!) Peter van Straaten. Vanzelfsprekend ontbreken de beste tekeningen van nieuw talent ook niet.

Oorlog & protest

Met hun tekeningen leveren de tekenaars commentaar op binnen- en buitenlandse ontwikkelingen. Denk aan de oorlog in Syri├ź, Poetin, Erdogan, Merkel, protest tegen de komst van vluchtelingen, de Haagse politiek, het Oekra├»nereferendum en Brexit.

Inkspot, 28 september 2016 t/m 4  januari 2017, Fotogalerij, Centrale OBA

Wist je dat er in de OBA nog veel meer tentoonstellingen te zien zijn? Bekijk hier een overzicht van alle exposities.

 

Beeld: Peter van Straaten