Inktspotprijs 2018 te zien in de OBA

Gepubliceerd op: 26 september 2018 14:04

De Inktspotprijs 2018 is gewonnen door Tjeerd Royaards, met de cartoon ‘Good migrant, bad migrant?’ In OBA Oosterdok zijn deze en andere ingezonden spotprenten nu te bekijken in een expositie.

De winnende tekening verscheen op 29 mei 2018 op zijn website Cartoon Movement. Het is de eerste maal dat Royaards de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Xander van der Wulp ontving hij bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje). 

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Xander van der Wulp: “Deze prent trok direct de aandacht van alledrie de juryleden, in die stapel van de 100 beste inzendingen. Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar. Het gaat over een onderwerp dat speelt in de Nederlandse politiek, maar zeker ook in de internationale politiek. De vluchtelingenproblematiek. 

De tekening werd door de maker zélf op Twitter geplaatst en door de kracht van de tekening ging verspreiding daarna vanzelf. De cartoon ging het hele internet over. Internationaal werd de aandacht getrokken; zo kan dat gaan in 2018. 

Het begint misschien duidelijk te worden: In één simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp. 

Weet u nog, de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali werd wereldnieuws door een heldenactie, hij redde in Parijs (waar hij illegaal verbleef) een kind dat aan een balkon hing. Daarna was hij een held, werd hij de Franse ‘Spiderman’ genoemd. Hij werd zelfs persoonlijk ontvangen door president Macron, die hem een verblijfsvergunning gaf. 

Die held, die wordt in de winnende tekening  vergeleken met de gemiddelde migrant. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

De tweede prijs ging naar Tom Janssen, met zijn tekening ‘Geen dividendbelasting’, verschenen in Trouw op  9 november 2017. De derde prijs werd gewonnen door Joep Bertrams met de tekening ‘De schepping’, op 23 juni 2017 in De Limburger.

Dan waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Mirjam Vissers (‘Opa Nijpels en de groene VVD’), Bas Palsrok (‘Erdogan’s evolution’) en Pieter Geenen (‘Mariniers’). 

De expositie is te zien op de fotogalerij op de begane grond in OBA Oosterdok tot 13 januari 2019