Albanese schrijver Ismail Kadare overleden

Gepubliceerd op: 1 juli 2024 14:00

In de Albanese hoofdstad Tirana is vanochtend de wereldberoemde auteur Ismail Kadare overleden. Zijn uitgeverij maakte dat bekend.

Ismail Kadare (28 januari 1936 - 1 juli 2024) brak internationaal door met de roman De generaal van het dode leger (1963).  In zijn werk spelen de legenden van Albanië en de Balkan een grote rol. Het gaat vaak over bloedwraak, afgunst en geruchten. Kadare was jarenlang een veel genoemde Nobelprijskandidaat. In 2005 won hij de eerste International Booker Prize. De jury noemde hem een  ‘een schrijver in een verteltraditie die teruggaat tot Homeros'. Kadare stond erop dat David Bellos, die veel van zijn werk in het Engels vertaalde, de prijs met hem zou delen. Sindsdien wordt de International Booker Prize uitgereikt aan zowel auteur als vertaler. 

When I was 11, my family decided to return to Kosovo. Reading books such as Ismail Kadare’s Keshtjella, or The Castle, tested my language skills while also helping me connect with my family’s heritage and identity as Kosovan Albanians.

— Zangeres en actrice Dua Lipa over Ismail Kadare

Lees de boeken van Ismail Kadare

 • Ismail Kadare De generaal van het dode leger

  Twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog probeert een Italiaanse generaal in Albanië de stoffelijke resten van zijn soldaten op te sporen.

  Gedrukt boek

 • Ismail Kadare Drie rouwzangen voor Kosovo

  Literaire verbeelding van de legendarische slag op het Merelveld (Kosovo) waar in 1389 de Servische, Roemeense, Bulgaarse en Albanese legers verslagen werden door de Turken.

  Gedrukt boek

 • Ismail Kadare Onenigheid aan de top

  Een schrijver belicht een gesprek tussen Jozef Stalin en Boris Pasternak, en zijn eigen verhouding tot dictator Enver Hoxha.

  Gedrukt boek

 • Ismail Kadare Een noodlottig diner

  Een Albanese arts die in de Tweede Wereldoorlog een groep gijzelaars uit handen van de Duitse bezetters heeft gered, wordt tijdens de terreur van Stalin door de geheime dienst over deze actie aan de tand gevoeld.

  Gedrukt boek

 • Ismail Kadare Het ongeluk

  Als een liefdespaar in een taxi verongelukt, roept dat veel vragen op.

  Gedrukt boek

alle boeken van Ismail Kadare