Jubileumboek Amsterdammers en hun bibliotheek

Gepubliceerd op: 28 januari 2019 16:05

‘Amsterdammers en hun bibliotheek’ is het jubileumboek van de OBA. Het boek vertelt de geschiedenis van de bibliotheek van Amsterdam en laat zien hoe nauw deze verbonden is met de geschiedenis van de stad.

Auteurs Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp schetsen een prachtig beeld hoe de OBA haar rol heeft vervuld in mooie maar ook spannende tijden.

De geschiedenis van de OBA begint bij de oprichting van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Keizersgracht in 1919 op initiatief van een groep Amsterdammers. Het was de eerste bibliotheek met gratis toegang voor iedereen die zijn kennis wilde vergroten of een goede roman zocht. De OBA groeide snel, in lijn met de stadsuitbreiding. In de nieuwe tuindorpen in Amsterdam Noord en in Oost in Betondorp kwamen meteen nieuwe vestingen. 

Leesplezier

Vanaf de jaren zestig werd het uitlenen van het ‘goede’ boek minder belangrijk; het doel werd het stimuleren van lezen en het bevorderen van leesplezier. De invoering van de vijfdaagse werkweek leidde onmiddellijk tot een stijging van het aantal uitleningen. Mannen die tot dan toe in de ‘herenhoek’ wachtten tot hun vrouw iets had uitgezocht, kwamen op zaterdag met hun kinderen en kozen boeken over hun hobby’s. 

Ontmoeting

Inmiddels heeft de OBA 27 vestigingen, waar nog steeds veel wordt gelezen, maar waar Amsterdammers ook graag komen om elkaar te ontmoeten, samen te leren en activiteiten bij te wonen.

Het jubileumboek (€19,99, Uitgeverij Wereldbibliotheek) is te koop in verschillende Amsterdamse boekhandels en ook online. Vanaf 8 februari is het boek te leen in alle vestigingen en ook te koop in OBA Oosterdok, OBA De Hallen, OBA Osdorp, OBA Roelof Hartplein, OBA Javaplein en OBA Bijlmerplein. Bezoek ook de expositie in OBA Oosterdok.