Live finale Amsterdam Designathon Challenge: Hoe word je een echte Wereldburger?

Gepubliceerd op: 2 december 2020 16:17

De OBA organiseert, samen met Designathon Works en de Waag, de Amsterdam Designathon Challenge 2020. Meer dan 300 basisscholieren uit Amsterdam zijn uitgedaagd om technologische en innovatieve oplossingen te bedenken voor de vraag: Hoe kunnen we alle verschillende burgers van Amsterdam met elkaar verbinden?

Ze doen dit in Maakplaats 021, een netwerk van openbare makerspaces in verschillende vestigingen van de OBA. Op 16 december is de finale van 11.00 - 12.00 uur in OBA Oosterdok live online te volgen.  Bekijk de winnende concepten en de livestream van de finale op maakplaats021.nl/designathon.

Amsterdam Designathon Challenge

Leerlingen tussen de 9 en 12 jaar van tien Amsterdamse klassen verspreid over Amsterdam gaan tijdens deze challenge aan de slag met het thema Wereldburgerschap. In de onderzoeksfase krijgen kinderen meer uitleg over het thema Wereldburgerschap. Vervolgens gaan de kinderen in groepjes aan de slag om hun ideeën op papier te zetten. Ze visualiseren hun idee met een schets en werken dit uit in een prototype.
Voor het maken van het prototype kunnen ze gebruik maken van mini-motoren, sensoren en andere technologieën. Na het uitwerken, maken ze nog een pitch-video van 3 minuten waarin ze hun idee zo goed mogelijk uiteenzetten, zodat de vakjury deze ontwerpen kan beoordelen. De ideeën lopen uiteen van de Kids Universe app tot het Cultureel Museum. Iedere week wordt het beste concept van die betreffende klas uitgekozen die meedoet met de finale. 

De vakjury van de Amsterdam Designathon Challenge bestaat uit: 

  • Ilias Admi - voormalig (eerste) kinderburgemeester Amsterdam
  • Emin Kececi - docent, ontwerper van een betere wereld en medeoprichter Meesters met dromen 
  • Sarah Swart - voormalig maakcoach, nu OBA-programmamaker Digitale Geletterdheid (6-16 jaar)
  • Esther Lagendijk - Stadsdeelbestuurder Stadsdeel Noord, portefeuille sociaal domein

N.B. De Amsterdam Designathon Challenge is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, de Janivo Stichting, Rotarkids en Stichting Zonnige Jeugd.

Waarom deze challenge?

Met zoveel verschillende mensen, culturen en talen in Amsterdam is het belangrijk dat we goed met elkaar omgaan. Maar dat doen we helaas nog niet altijd, dus rees de vraag: hoe kunnen we al die verschillende burgers van Amsterdam met elkaar verbinden? Aan wie kan je die vraag nou beter stellen dan aan kinderen! Zij kunnen ons echt verrassen. Kinderen denken nog vrij, voor hen is niets onmogelijk en komen daardoor tot verfrissende ideeën en ontwerpen

— Martin Berendse, directeur van de OBA.

De ideale Amsterdamse wereldburger is iemand die andere burgers respecteert ongeacht afkomst, die nieuwsgierig is naar andere culturen en die mensen in hun waarde laat. Helaas hebben sommige kinderen ervaren wat wereldburgerschap niet is. Zo zegt Abdel, 11 jaar: 'Een vriend van mij werd uitgescholden op straat met de 'n-woord', hoe kan je iemand uitschelden gewoon vanwege z'n huidskleur?'. En Lordwin, 11 jaar, heeft weer een andere ervaring: ‘Het maakt niet dat je een andere huidskleur kleur hebt of een andere cultuur of religie. Negeer mensen die je pesten, want het gaat om je innerlijk niet om je uiterlijk.’ Met deze ervaringen blijkt dat het hard nodig is om iets te bedenken om Amsterdammers meer met elkaar te verbinden.

Maakplaats 021 in de OBA

In Maakplaats 021 kunnen kinderen en jongeren leren ontwerpen, creëren, ontdekken en experimenteren. Het getal 021 staat symbool voor 21st century skills. Zo leren ze bijvoorbeeld alles 3D-printen, lasersnijden of coderen met een Micro:bit. In de activiteiten wordt aandacht besteed aan digitale fabricage en aan stadmaken. Samen ontdekken we Amsterdam en bedenken we slimme oplossingen voor de stad. De OBA wordt zo een plek in de buurt waar iedereen de kans krijgt de vaardigheden te ontwikkelen die passen bij deze tijd.