Maak iets nieuws van je oude kleding in Maakplaats 021

Gepubliceerd op: 25 april 2021 15:19

Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel bij het restafval, om vervolgens te worden verbrand! Om kinderen bewust te maken van deze verspilling, start na de meivakantie in Maakplaats 021 een serie workshops. Kinderen leren hier hoe je oude kleren, stoffen en lappen met hulp van de laser- en vinylsnijder om kunt toveren tot coole nieuwe mode. Zo helpen Amsterdamse kinderen mee om alle waarde uit textiel te halen en dragen ze bij aan een duurzamere samenleving.

De wereld van kleding

De zesweekse workshopserie ‘De wereld van kleding’ start vanaf 10 mei in Maakplaats 021 in diverse OBA vestigingen in de stad. De gratis workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk en zijn speciaal voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Centraal staat het nieuwe onderwijsboek ‘De wereld van kleding’ dat het theoretisch kader en allerlei verhalen over kleding biedt, veelal geschreven door pabo-studenten. 

Project Reflow

Kinderen die deelnemen aan de workshops dragen bij aan het Europees project Reflow. Zes Europese steden, waaronder Amsterdam, werken hierin samen om beter met grondstoffen om te gaan. Amsterdam richt zich op de grondstof textiel en werkt aan het verminderen en recyclen van textielafval, van zowel burgers als bedrijven. Bij afval van burgers gaat het niet alleen om kleding of schoenen, maar bijvoorbeeld ook om handdoeken, beddengoed en gordijnen. De boodschap is: Koop minder nieuw, ruil, verkoop, geef weg, repareer of recycle. Zo zorgen we samen voor een duurzamere stad.