Midzomer Mokum: Amsterdamse Kunststreken

Gepubliceerd op: 5 augustus 2020 12:05

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 16 augustus organiseert de OBA een uitgebreid zomerprogramma met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. Deze week nemen we je mee naar OBA Oosterdok, waar we onze eigen Amsterdamse kunststreken gaan ontdekken met docenten Ceciel en Reinoud. Wat komt er uit jouw bol?

Op de jeugdafdeling van OBA Oosterdok is er iets bijzonders aan de hand: in een open ruimte vlak naast de boekenkasten zijn schilderdoeken uitgestald, en een van de tafels staat vol met verfpotten en penselen. Een voor een schuiven de kinderen aan: er wordt vandaag kunst gemaakt in de bibliotheek. De workshop start met een video waarin docent Ceciel vertelt over een droom die ze eens had, waarin ze tulpen in een veld zag staan in alle kleuren van de regenboog. Het was een prachtig gezicht, maar zodra ze haar hand uitstak om ze te plukken, werd ze wakker. Dat was natuurlijk jammer: veel van die mooie tulpen bestaan in het echt namelijk helemaal niet. 

Wat gaan we dus schilderen vandaag? Juist, een grote bos prachtige fantasietulpen. We beginnen met een kleur die nergens in de Nederlandse tulpenvelden terug te vinden is. Welke dat zijn? ‘Blauw en groen,’ constateren de kinderen. Dat is nog goed te doen: de eerste tulpen staan snel op de doeken. Voor de tweede opdracht is al een stuk meer fantasie nodig: de kinderen moeten hun eigen naam in hun bloem verwerken. In de blaadjes, bijvoorbeeld, of op de steel. Bij de derde bloem komen er werkwoorden bij: de kinderen schilderen een tulp die iets aan het doen is. De creativiteit spat ervan af: bij Maya (8) verschijnt er een boksende bloem op papier, Davi (7) heeft een bloem gemaakt die lacht, en de tulp van Merte (8) is aan het lezen. Haar bloem heeft een bril op, en een boek in haar handen. Geïnspireerd door de OBA? ‘Misschien een beetje’, lacht ze. 

Schilderen in de bibliotheek, wat heeft dat eigenlijk te maken met boeken en taal? Meer dan je denkt, vertellen docenten Ceciel en Reinoud. ‘De woorden waarmee je omschrijft wat je gaat maken bepalen hoe je penseel beweegt over het papier. Denk aan een bloemsteel die groeit, of een auto die rijdt. Als je zo’n werkwoord goed in gedachten houdt, verschijnt de beweging zo op je canvas. Dan hoef je niets na te tekenen.’ 

Wie zelf ook eens zo’n schilderopdracht van Ceciel en Reinoud wil proberen, kan ook op een ander moment terecht in de OBA: zij hebben namelijk ook boeken geschreven die je gewoon in de bibliotheek kunt lenen. In die boeken vind je niet alleen heel veel tips en mooie verhalen, maar ook opdrachten die je gewoon thuis kunt doen. 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer.

Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna