Midzomer Mokum: laten we het er maar wel over hebben!

Gepubliceerd op: 14 augustus 2020 13:25

Het einde van Midzomer Mokum is in zicht! Van 6 juli t/m 16 augustus heeft de OBA een uitgebreid zomerprogramma georganiseerd met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. In deze laatste week nemen we je mee naar OBA Oosterdok, waar we een workshop creatief schrijven volgen met schrijver en dichter Rachel Rumai Diaz.

Een voor een verschijnen de deelnemers op de roltrap naar de 6e verdieping van OBA Oosterdok. Ze worden ontvangen door Rachel Rumai, de multigetalenteerde workshopbegeleider die als performance-artiest, schrijver en dichter weet hoe je gevoelige ​onderwerpen omtovert tot een krachtig verhaal. 

Wanneer iedereen een werkplek en een notitieboekje heeft bemachtigd, gaat Rachel van start. Ze legt uit dat je door middel van schrijven en poëzie beladen onderwerpen toegankelijker kunt maken door herkenning te bieden met je woorden. Geïnspireerd door de dichtbundel van Akwasi, ​Laten we het er maar niet over hebben, ​ spoort zij de groep aan om het vandaag juist eens wél te hebben over gevoelige thema’s die moeilijk kunnen zijn om te bespreken.

Om een voorbeeld te geven draagt ze haar eigen indrukwekkende gedicht ​Zwart ​voor, dat is geïnspireerd door haar persoonlijke familiegeschiedenis. Aan het einde klinkt er luid applaus, en is de groep zichtbaar aangedaan. ‘Wat een prachtig gedicht!’

Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. ‘Als jullie jezelf in één woord moesten omschrijven, wat zou dat zijn?’ vraagt Rachel. Er wordt een rondje gemaakt, waarin allerlei mooie woorden naar voren komen,  zoals ‘balans’ en ‘kleur’. Haar eigen woord: rap. Ze vertelt over inspiratiebronnen als Tupac, en de geschiedenis van rap als een vorm van protest. ‘Om je eigen verhaal te vertellen door middel van creatief schrijven moet je eerst weten wie je zelf bent en waar je voor staat,’ legt ze uit. 

Om dat te ontdekken en in woorden te vatten geeft Rachel de groep vijf korte opdrachten van 5-10 minuten. De eerste daarvan gaat over het bepalen van je kernwaarden. Daarbij gaat het er niet alleen om wie je bent, maar ook hoe je wilt overkomen op anderen. ‘Bepaal van tevoren alvast hoe je over jouw onderwerp wilt vertellen, en hoe je wilt dat het aankomt bij de luisteraar of lezer. Dan wordt het al makkelijker om jouw persoonlijke verhaal op een krachtige manier verwoorden’, vertelt Rachel. 

Wanneer de deelnemers hun kernwaarden helder hebben volgt een freewrite sessie, waarin ze zonder hun pen van het papier te halen schrijven over een onderwerp waar ze het normaal gesproken niet vaak over hebben. Hoe ze dat vonden? ‘Ik vind het heerlijk werken,’ zegt een van de deelnemers, ‘In plaats van heel lang wikken en wegen gewoon beginnen met schrijven.’ 

Er volgen nog drie opdrachten, waarmee de deelnemers leren om hun emoties te vatten in een sterke metafoor. De tijd gaat snel voorbij en de pennen vliegen over het papier. 

Wanneer het einde van de sessie nadert is het tijd om de verhalen voor te dragen. De workshop is een ​safe space, dus de inhoud verlaat de ruimte niet. Het ene prachtige verhaal na het andere wordt voorgelezen, steeds gevolgd door een welverdiend applaus. Het is indrukwekkend om te ontdekken dat de deelnemers in 90 minuten stuk voor stuk hun gevoelens hebben weten te vertalen naar iets krachtigs dat je raakt, zelfs als de details onuitgesproken blijven. 

Wanneer de laatste zin is voorgelezen blijft de emotie hangen in de zaal. ‘Met iedere voordracht leek zich een heel nieuw universum voor mij te openen,’ vertelt een van de deelnemers aan Rachel wanneer hij de zaal verlaat. 

Deze serie van creatieve schrijfworkshops wordt georganiseerd door de OBA in samenwerking met Paquet, een geselecteerd gezelschap van artiesten en kunstenaars waar Rachel ook onderdeel van is. Bij Paquet kun je een online pakket van een maker kopen voor 10 euro, waarmee creatieven worden gesteund die hard getroffen zijn door de coronacrisis. 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer ​ . Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna