Midzomer Mokum: Sail a future

Gepubliceerd op: 11 augustus 2020 11:58

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 16 augustus organiseert de OBA een uitgebreid zomerprogramma met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. Deze week nemen we je mee naar OBA Oosterdok, waar we zeilen gaan beschilderen voor een schonere oceaan.

Wie de afgelopen weken heeft rondgekeken op de eerste verdieping van OBA Oosterdok kan het niet zijn ontgaan: de vloer is bedekt met zeilen van grote zeilschepen, beschilderd met prachtige beelden en boodschappen in alle kleuren van de regenboog. 

Als onderdeel van het wereldwijde initiatief ​Sail a Future​ worden er deze zomer wekelijks afgedankte zeilen beschilderd door groepen kinderen in de OBA. Daarbij laten ze zich inspireren door hun dromen voor de toekomst van onze planeet, en wordt er samengewerkt met steeds een andere kunstenaar. Initiatiefnemer en kunstenaar Hetty van der Linden vertelt: ‘Niet alleen worden de zeilen beschilderd: wanneer ze af zijn worden ze gehesen op echte schepen bij het Scheepvaartmuseum. Zo kan de hele stad meedromen.’ 

Vandaag zijn de leerlingen van een Spaanse school in Amsterdam aan de beurt. Ze worden ondersteund door Titus Bovenberg, een multigetalenteerde kunstenaar die​ ​ het project een warm hart toedraagt. Titus verdeelt zijn tijd tussen Nederland en Peru, waar hij samen met Jolanda van den Berg in 1998 de hotel- en restaurantketen Niños opzette om meer dan 500 straatkinderen te voorzien van voedsel, educatie en onderdak. Niet alleen heeft hij veel ervaring als schilder; hij spreekt ook vloeiend Spaans. Dat komt vandaag natuurlijk goed van pas. 

Wanneer hun docente in het Spaans de workshop introduceert, hangt de klas aan haar lippen. Ze legt ze uit dat producten als cacao tegenwoordig met grote motorschepen worden vervoerd, waardoor de oceanen steeds meer vervuild raken. Een alternatief daarvoor? Zeilschepen, die producten op een duurzame manier van a naar b kunnen brengen door gebruik te maken van de kracht van de wind. Ze laat een foto zien van een schip op zee met beschilderde zeilen. De kinderen vinden het een prachtig gezicht. 

Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan: Hetty en Titus halen een leeg zeil tevoorschijn. Daar hebben ze flink wat hulp van de kinderen bij nodig, want het doek is groot en zwaar. Titus verdeelt het zeil in vlakken, zodat iedereen een eigen stuk heeft om op te schilderen. Dikke kwasten, stiften en verfpotten worden doorgegeven, en dan kan het verven beginnen. 

Het enorme schilderdoek vult zich al gauw met inspirerende taferelen. Zo schildert Adrian (7) een groot regenwoud, een zeemonster, en een grote boot op de oceaan. ‘Ik ben lid van de natuurbeschermers op mijn school,’ vertelt hij, ‘dus als ik ergens plastic zie liggen dan ruim ik het meteen op.’ Anabel (6) heeft ervoor gekozen om het verhaal van dolfijn Zafar weer te geven, die in mei met een zeilschip mee de Amsterdamse haven in zwom. Wijzend naar haar schilderingen legt ze uit: ‘Hier heb ik het meisje getekend, en dit zijn de dolfijn en het zeilschip.’ 

Terwijl de kinderen aan het schilderen zijn in de bibliotheek, worden buiten al de eerste zeilen gehesen. Op het Marineterrein bevestigen leden van de zeilschool een aantal kleinere zeilen aan een rij optimisten in het water. Wie goed kijkt, ziet dat die zeilen samen ‘Sail a Future’ spellen. Ook op de grote schepen naast NEMO hangen de eerste kunstwerken al. 

Het zeil dat de kinderen vandaag beschilderen wordt pas later deze week opgehangen: eerst moet het even rustig drogen in de OBA. ‘Ik ben enorm tevreden met het resultaat!’ zegt Hetty, wanneer ze langs alle kunstwerken op het zeil loopt. Ook de docent is trots. 

De zeilen kunnen maar tijdelijk bij het Scheepvaartmuseum blijven hangen, maar niet getreurd: er wordt daarna nog iets nieuws van gemaakt. Hetty legt uit: ‘Uiteindelijk maken we van de beschilderde zeilen tassen die dienst doen als duurzaam kerstpakket.’ Die tassen vullen ze met producten als chocolade, olie en rum, die met echte zeilschepen naar Nederland zijn vervoerd door Fairtransport, een organisatie in Den Helder die zeilschepen weer als vervoersmiddel op de kaart wil zetten. ‘Doordat we er een tas van maken draag je de dromen van kinderen over de hele wereld als het ware met je mee.’ 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer. Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna