Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Midzomer Mokum: zelf chocolade maken!

Gepubliceerd op: 29 juli 2020 11:37

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 16 augustus organiseert de OBA een uitgebreid zomerprogramma met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. Deze week nemen we je mee naar OBA De Hallen, waar we zelf chocolade gaan maken.

‘Wie houdt er van chocola?’ Docent Julie van de Fawaka Ondernemersschool kijkt de workshopruimte rond. De kinderen hoeven er niet lang over na te denken: vijftien handen schieten de lucht in. Hun favoriete soort? Melkchocolade. Hoe dat wordt gemaakt gaan ze vandaag ontdekken door het zelf te doen. In anderhalf uur neemt Julie de kinderen mee door het proces, van cacaoboom tot eindproduct. 

Om te beginnen kiezen de kinderen een aantal speciale ingrediënten uit om hun chocolade mee te versieren. Er gaan stroopwafels rond, walnoten, confetti suiker en kokossnippers. ‘Ik ga er een feestje van maken!’, zegt Alex (10). Twee dappere meisjes durven het zelfs aan om een zure mat te gebruiken. 

Wanneer er een foto van een verse cacaovrucht rondgaat door de klas is de verbazing groot. ‘Ik wist niet dat dat er zo uitzag’, zegt Alex. Uit die vrucht komen de hoofdingrediënten van chocolade, legt Julie uit: cacaobonen en cacaoboter. Van beide heeft ze wat meegenomen om te proeven. Sami (12) trekt een vies gezicht: afgezien van de geur lijkt het nog in niets op de chocolade die hij kent uit de supermarkt.  

De kinderen mengen hun cacaomassa daarom met suiker en melkpoeder om er melkchocolade van te maken. Dat gaat even de magnetron in om te smelten, en dan kan het samen met de speciale ingrediënten de bonbonvormen in. 

Terwijl de chocola afkoelt laat Julie drie foto’s zien: een van een cacaoboer, een cacaohandelaar en een chocolademaker. ‘Als ik 20 euro uitgeef aan chocolade, hoeveel euro denken jullie dan dat er naar elk van deze mensen gaat?’ Het antwoord lijkt simpel: ‘Een derde per persoon,’ rekenen de kinderen uit. De realiteit blijkt echter anders. ‘Van elke 20 euro gaat er maar liefst 14 naar de chocolademaker,’ vertelt Julie. ‘Wat vinden jullie daarvan?’ ‘Oneerlijk!’, klinkt het in koor. ‘Als het aan mij lag zou de boer 10 euro krijgen,’ zegt Rahyana (12). ‘Die werkt toch het hardst’. 

Na het gesprek is het grote moment daar: de kinderen mogen hun chocolade uit de koelkast halen. Stralend onthullen ze het resultaat: uit de vormen komen prachtige, kleurrijke bonbons tevoorschijn. ‘Dit ga ik vaker doen,’ zegt Elise (10), terwijl ze haar chocolade inpakt in aluminiumfolie, net als bij een echte chocoladereep. ‘Ik vond het heel leuk.’ 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer.

Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna